0:05
Főoldal | Rénhírek

Interdiszciplináris platform a határon

Interdiszciplináris tudományos platformot hozott létre három egyetem Kőszegen, az intézmények célja, hogy hozzájáruljanak a minőségi felsőoktatás megteremtéséhez.

MTI | 2012. július 6.

A MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kara, a Pázmány Péter Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara, a Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi, valamint Társadalomtudományi Kara együttműködési megállapodást kötött a kőszegi Társadalomtudomány és Európa-tanulmányok Intézettel (ISES), és megalakította az interdiszciplináris tudományos platformot.

A résztvevők célja, hogy hozzájáruljanak a minőségi felsőoktatás megteremtéséhez. Mint írták, ösztönözni kívánják a hallgatói önszerveződő tudományos közösségeket és a fiatalokat a kutatói életpálya választására.

A felsőoktatási intézmények kiemelték: Magyarországon elsőként jön létre olyan hatékony, egyetemek és doktori iskolák közötti együttműködés, amely nagyban segíti a magyar felsőoktatás nemzetközi színvonalának és elismertségének növekedését és hatékonyabb, meghatározóbb bekapcsolódását az európai kutatási és felsőoktatási térségbe.

A bevont intézmények és kiemelkedő kutatók kutatási tevékenységének elismertsége biztosítja a program színvonalát, ugyanakkor lehetőséget biztosít a fiatal kutatóknak és doktoranduszoknak komplex tudományos és gyakorlati kérdések sokoldalú elemzésére, a gyakran elkülönülten működő szakterületek módszertanának összekapcsolására.

A doktori iskolák fejlesztése mellett a projekt segíti az oktatók-kutatók, a vállalatok és az önkormányzatok közötti együttműködés kialakítását –tudatták az alapítók, hozzátéve: a tudományos és felsőoktatási intézmények képviselői mellett a gazdasági élet, a civil és önkormányzati szféra szereplőinek együttműködésére törekednek.

A workshopok és kurzusok témáihoz kapcsolódó „tudós kávéházak” a lakosság bevonásával a tudomány és társadalom párbeszédéhez biztosítanak fórumot. Emellett a jövőben alkotói ösztöndíjat biztosítanak a részt vevő doktori iskolák hallgatóinak és oktatóinak, ez lehetőséget ad arra, hogy kutatásaik eredményeit írásba foglalják, és végleges formába öntés előtt megvitassák.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 hónapja 2023. június 14. 08:41
1 mederi

@cikk:

"A workshopok és kurzusok témáihoz kapcsolódó „tudós kávéházak” a lakosság bevonásával a tudomány és társadalom párbeszédéhez biztosítanak fórumot." MTI|2012. július 6.

Tud valaki ilyen jellegű kávéházakról?.. :)