0:05
Főoldal | Rénhírek

Fellendíti a walesiek nyelvét a Facebook

Kifejezetten jó hatással van a walesi nyelvre a Facebook: egy tanulmány szerint a közösségi portál felpezsdíti a nyelvhasználati kedvet.

nyest.hu | 2010. április 28.

A Facebbok kulcsfontosságú tényező lehet a walesi nyelv népszerűsítésében – számol be a Wales Online egy nemrég végzett akadémiai tanulmány eredményéről. A kutatás vezetője szerint a közösségi portálra írt posztok azt mutatják, az emberek egyre inkább hozzászoknak a walesi nyelv mindennapi használatához. A nyelv népszerűsége pedig egyre több embernek ad kedvet ahhoz, hogy csatlakozzon az online csevegők (természetesen walesi nyelvű) táborához.

„Maga a tény, hogy az emberek használják a walesit ezeken az oldalakon, jó érzést kelt a nyelvvel kapcsolatban” – fogalmaz dr. Daniel Cunliffe, a kutatás vezetője, a Glamorgan Egyetem munkatársa.

A kutatók meglepően sok közösségre bukkantak a portálon, amiknek tagjai mind walesiül kommunikálnak egymással. Összesen 236 közösséget találtak, egyenként átlagosan mintegy 400 taggal. A legnépszerűbb ezek közül a Hány Ember Beszél Walesiül című csoport volt, ami nem kevesebb mint 20 ezer tagot számlál.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!