0:05
Főoldal | Rénhírek

Felfüggesztették, mert nem a szlovák név szerepelt elöl

Felfüggesztette a Somorja Hangja Polgári Társulás hivatalos bejegyzését a szlovák belügyminisztérium.

MTI | 2011. november 5.

A felvidék.sk szlovákiai magyar hírportál szerint a belügyminisztérium arra hivatkozik, hogy az államnyelvtörvény szerint a szervezetek megnevezésénél első helyen a szlovák megnevezésnek kell szerepelnie.

A Somorja Hangja alapítói áttanulmányozták a nyelvtörvényt, és kiderítették, hogy a jogszabály a minisztérium által felvetett követelményt nem is tartalmazza, ezért úgy döntöttek, hogy fellebbeznek a minisztérium döntésével szemben.

Az érintettek áttekintették a már bejegyzett polgári társulások elnevezéseit is, melyek között több olyan is van, amelyeknél csak roma vagy angol nyelven szerepel a megnevezés.

Ezért a somorjai társulás úgy határozott, hogy a kifogásolt Somorja Hangja - Hlas Samorína megnevezést „Somorja Hangja - Vox Samariae” - formára változtatja, azaz, a szlovák elnevezést teljesen mellőzik a társulás elnevezéséből.

Lancz Attila jogász a hírportálnak elmondta: a nyelvtörvény azon rendelkezése, mely a használt nyelvek sorrendjéről szól, nem a jogi személyek megnevezéseire vonatkozik, hanem a közúti feliratokra, tájékoztató táblákra – sőt, az idei évben módosított jogszabály már a sorrendet sem határozza meg. Éppen ezért, a belügyminisztériumi bejegyzést kérő polgári társulás megnevezésében a törvény szerint még csak nem is kell szerepelnie a szlovák elnevezésnek.

A Somorja Hangja közleménye szerint azért hozták nyilvánosságra az esetet, mert azt a civil szféra megfélemlítésére tett államhatalmi kísérlet újabb és nem egyedi esetének tartják.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!