0:05
Főoldal | Rénhírek

Chmel: alkotmányellenes lenne a népszavazás a kizárólagos szlovák nyelvhasználatról

Alkotmányellenes lenne, ha Szlovákiában népszavazást rendeznének arról, hogy a hivatalos érintkezésekben kizárólag csak a szlovák nyelvet legyen szabad használni – állítja Rudolf Chmel szlovák emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes.

MTI | 2011. május 5.

Chmel szerdai nyilatkozatában az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) kezdeményezésére reagált. A párt a közelmúltban aláírásgyűjtésbe kezdett a népszavazás kiírása érdekében. Ján Slota, az SNS elnöke szerint eddig már mintegy 60 ezer aláírás gyűlt össze. A hatályos szabályok szerint ahhoz, hogy az államfő kiírja a népszavazást 350 ezer aláírásra van szükség.

„A nemzeti kisebbség nyelvének hivatali használatát az alkotmány 34. cikkelye garantálja” – olvasható a miniszterelnök-helyettes nyilatkozatában.

Chmel ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a szlovák alkotmány szerint az alapvető emberi jogok nem képezhetik népszavazás tárgyát, a nemzeti és etnikai kisebbségek jogait pedig éppen az alkotmánynak az alapvető emberi jogokat rögzítő részében sorolják fel.

Rudolf Chmel a kisebbségi nyelvek hivatali használatát szabályozó törvény módosításával kapcsolatban felmerült tévhiteket próbálja eloszlatni.

A kormánykoalíciós Híd párt politikusa egyebek között cáfolja, hogy a törvény módosítása miatt a településeknek pluszkiadásaik keletkeznének, mert a kétnyelvű táblákat az állam fizeti. Úgy véli, nem  mélyül el a szakadék a szlovákok és a magyarok között, hiszen a szlovák hivatalnokoknak nem lesz kötelező a kisebbségi nyelv ismerete, de a kisebbségiek szabadabban használhatják anyanyelvüket.

Chmel szerint az az érvelés, hogy a törvénymódosítást nem kellene elsietni, és érdemes lenne megvárni a májusi népszámlálás eredményeit, nem állja meg a helyét, mert a népszámlálás végleges eredményei csak 2014-ben lesznek ismertek.

A kisebbségi nyelvek hivatali használatát szabályozó törvény módosítását első olvasatban már megszavazta a szlovák törvényhozás. A jogszabály-tervezet következő vitájára a május 17-én kezdődő ülésszakon kerül sor.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!