0:05
Főoldal | Rénhírek

Fára mászni tanítják a gyerekeket

Fára mászni, menedékhelyet építeni tanítanak brit eliterdészek gyerekeket, hogy kicsalogassák őket a négy fal közül.

MTI | 2012. április 21.

A „penészvirágok” otthoni tespedésében szüleiknek is van szerepük, mivel – egy felmérés szerint – egyharmaduk nem engedi, hogy gyereke olyan balesetveszélyes dologgal múlassa az időt, mint a fára mászás. A brit állami erdészet ezért sajátos oktatóprogramot ötlött ki, hogy gyerekeket csábítson a szabadba.

Tananyagának listáján 50 olyan dolog szerepel, amelyet 12 éves kor előtt végig kell csinálni. Az oktatói gárda mindegyik tagjának megvan a maga szakterülete: a fára mászás specialistája 50 méter magasra is felkapaszkodik. Egy másik erdésznek a menedéképítés a fő erőssége, egy harmadiknak a kődobálás, ám nem akárhogyan, hanem kacsáztatón, mármint a sima vízfelületen történő lapos kavics ugrasztása: a férfi 26-szoros szökkentő. Az oktatócsapatban akad lepkeszakértő is, 300 fajtát képes felismerni.

Az igazi kihívás azonban a gyerekek „kihívása”. A felmérések szerint játékidejük kevesebb, mint tizedét töltik a természetben, ugyanakkor átlagosan naponta két és fél órán át néznek tévét – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!