0:05
Főoldal | Rénhírek

Egy milla egy osztálykirándulásra?

A gyerekek sokszor már szeptember elsején az osztálykirándulást várják. Ennek megszervezése a pedagógus gondja, kifizetése pedig a szülőé. És ezt az összeget előteremteni sokszor nem egyszerű.

nyest.hu | 2015. június 22.

Az általános és középiskolákban befejeződött a tanítás, kiosztották a bizonyítványokat. Már csak az érettségizők és a felsőoktatásban tanulók izzadnak a vizsgákon. A gyerekek ilyenkor alig várják, hogy megkezdődjön a nyaralás vagy a táborozás. Már ha maradt erre pénz a családi kasszában a májusi-júniusi osztálykirándulások költségeinek kifizetése után. Egy kirándulásért gyerekenként az iskolák a minimálbér felét is gyakran elkérik. De ha messzebbre tekintünk, van ahol milliós költségeket is felszámolnak.

Miért van szükség kirándulásra?

Az osztálykirándulások és erdei iskolák az iskolaévek legemlékezetesebb eseményei közé tartoznak, gyereknek és tanárnak egyaránt. Nem csak a jó bulik és csínyek miatt, hanem azért is, mert sok gyereknek más alkalma nincs is kimozdulni lakóhelyéről. Egy-egy kiránduláson a gyerekek és az őket kísérő pedagógusok is rengeteget tanulnak – és ehhez még csak nem is kell egyetlen múzeumba se bemenniük.

Egy kiránduláson számos olyan megoldandó feladat adódik, amiről nem hallanak a gyerekek az iskolában, és sok esetben otthon sem. Mit tegyünk, ha eltévedünk az erdőben? Kihez forduljunk, ha egy társunk lemaradt a vonatról? Hogyan cipeljük le a hegyről osztálytársunkat, akinek kiment a bokája? Hogy kell ágyat húzni, krumplit pucolni vagy szendvicseket készíteni? Melyik bogyó ehető és melyik mérgező? Hogy menjünk át egy mellig érő csalánmezőn?

Neki nem gond a csalán
Neki nem gond a csalán
(Forrás: Wikimedia Commons / ynskjen / CC BY 2.0)

A fentiekhez hasonló problémák megoldása során a  gyerekek és tanárok egymásra vannak utalva. Így pillanatok alatt kiderül, ki megbízható, ki segítőkész, kivel lehet jól kompromisszumokat kötni, kinek vannak jó ötletei. A gyerekek megoldási mintákat látnak, a kapcsolatok szorosabbra fűződnek egy-egy sikeres akció után, vagy esetleg meglazulnak, ha valaki könnyűnek találtatott.

Emellett a kirándulásokon a gyerekek nagyon sok olyan helyre eljutnak, ahová szüleikkel sosem mennének: például múzeumba, erdei turistautakra, kalandparkba, barlangba, egy gyárba, az egri kazamatákba vagy külföldre. Kipróbálhatják az íjászatot vagy az agyagozást, megnézhetnek egy malmot működés közben, motorcsónakozhatnak vagy bemehetnek egy csillagvizsgálóba. Ám mindezért fizetni kell. Sokszor nem is keveset.

Eger - gyakori kirándulási célpont
Eger - gyakori kirándulási célpont
(Forrás: Wikimedia Commons / Pudelek / CC BY-SA 3.0)

A piszkos anyagiak

Egy kirándulás akkor is lehet nagyszerű, ha csak a környékre megy el az osztály egy pár órára. Ám egy hosszabb, több napig tartó kiránduláson sokkal több élményhez juthatnak a gyerekek. Ezért gyakoriak a három- vagy ötnapos kirándulások is.

Manapság tapasztalataink szerint egy magyarországi, ifjúsági szálláshelyen töltött háromnapos osztálykirándulás 20 ezer forint körüli összegbe kerül, míg egy ötnapos körülbelül 30 ezer forint. Ha azonban külföldre megy az osztály, a költségek 50 ezer forint körül kezdődnek. Ebben általában benne van az utazás, a szállásdíj, az étkezés, a belépők és a túravezetések ára. A gyerekek költőpénze ezen felül van.

Ezt az összeget sokan gond nélkül kifizetik, de sokaknak nagyon megterhelő ennek előteremtése. Gondoljunk például a nagycsaládosokra: ha a családból 3-4 gyerek elmegy májusban ötnapos kirándulásra, az költőpénz nélkül is százezres nagyságrendű kiadás. De sok, nehéz anyagi helyzetben lévő család dönt úgy, hogy valahogy összekuporgatja a gyerekek kirándulására pénzt. Ám így nem jut családi nyaralásra vagy nyári táborozásra.

Ennyi pénz kevés lesz!
Ennyi pénz kevés lesz!
(Forrás: Wikimedia Commons / Egrian / PD)

Hogy lehet a költségeket csökkenteni?

Az iskolai kirándulások csak akkor szervezhetők, ha a szülők többsége ebbe előzetesen beleegyezett. Az iskolák különböző támogatási formákra pályázhatnak a költségek enyhítése végett. Például a hetedik évfolyamosok számára a Határtalanul program keretében szerveznek kirándulásokat a határainkon kívül eső, magyarok lakta vidékekre, állami támogatással. Emellett az iskolai alapítványok is hozzájárulhatnak a kirándulások költségeihez. Az is előfordul, hogy az osztály összedobja a társuk számára hiányzó összeget. Ám így is mindig vannak olyan gyerekek, akik kirándulás helyett iskolába járnak: ők lemaradnak az élményekről.

Okos szervezéssel sokat lehet spórolni. A tömegközlekedés sokszor olcsóbb, mint a bérelt busz. A szállások díjai között is nagy különbségek vannak. Emellett nem biztos, hogy a fizetős kalandparkban nagyobb élmények érik a gyerekeket, mint egy ingyenes, kalandos kiránduláson.

Lehet, hogy vonattal olcsóbb
Lehet, hogy vonattal olcsóbb
(Forrás: Wikimedia Commons / Beroesz / CC BY-SA 2.5)

Más nagyságrendű problémák

Az iskolai kirándulások költségeinek előteremtése nem csak hazánkban gond, hanem Nagy-Britanniában is, írja a BBC. Ott azonban kicsit más nagyságrendű összegekről van szó. Néhány hete az újság arról számolt be, hogy egy Nyugat-Yorkshire-i iskola Barbadosra szervezett egyhetes kirándulást potom 1650 fontért (kb. 723 ezer forint). Bár a kirándulás nem volt kötelező, az olvasók kommentáradata jól mutatta a felháborodás nagyságát.

A BBC cikkéből úgy tűnik, a távoli országokba szervezett kirándulások nem ritkák a szigetországban. Egy középiskolásoknak Dél-Afrikába tervezett út 2500 font (1 millió 93 ezer forint). Egy alsó tagozatosoknak szervezett ötnapos moszkvai kirándulás pedig 1350 font (592 ezer forint). A szülők egy része nem engedi el csemetéjét, mert nem tudja vagy nem akarja előteremteni ezt az összeget. Mások viszont úgy gondolják, kifizetik a költségeket. Az egész családjukat úgysem tudnák elvinni Dél-Afrikába, akkor legalább a gyerek hadd lásson világot.

Emellett azt is érdemes megjegyezni, hogy Nagy-Britanniában tanítási időben – tehát a turisztikai főszezonon kívül – nem lehet kikérni a gyerekeket családi nyaralás céljából. Aki ezt mégis megteszi, egy egyhetes hiányzásért ezer fontos büntetésre számíthat. Így hiába olcsóbb a családi nyaralás, ha végül az iskola büntetést ró ki a szülőkre.

Moszkva 600 ezerért egy elsősnek
Moszkva 600 ezerért egy elsősnek
(Forrás: Wikimedia Commons / David Crawshaw / GNU-FDL 1.2)

Végül nézzük meg, hogy aránylanak a kirándulási költségek a fizetésekhez. Az egyszerűség kedvéért a minimálbérhez viszonyítjuk az összegeket. Hazánkban a minimálbér jelenleg havi 105.000 forint. Egy tipikus háromnapos osztálykirándulás tehát körülbelül a minimálbér ötöde. Ám egy külföldi túra legalább a minimálbér felét felemészti. Mi a helyzet Nagy-Britanniában? Ott a minimálbér a magyarénak több mint négyszerese, 984 font, azaz 432 ezer forint. A The Telegraph cikke szerint egy átlagos osztálykirándulás költsége 120 font (53 ezer forint), ami az ottani minimálbérnek a 12%-a. Azonban egy átlagosnak nem mondható négynapos moszkvai tanulmányi kirándulás jóval többe kerül, mint a brit minimálbér. Önök kifizetnék?

Forrás

Should school trips cost more than a family holiday?

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!