0:05
Főoldal | Rénhírek

A radír az ördög műve

A hazai általános iskolai tanítók is megosztottak abban a kérdésben, hogy engedjék-e az alsósokat radírozni vagy sem. Nagy-Britanniában pedig egyenesen az ördög találmányának nevezték ezt a hétköznapi eszközt. Vajon miért?

nyest.hu | 2015. június 8.

A londoni Kings College vendégprofesszora, Guy Claxton heves vitát váltott ki Nagy-Britanniában, amikor ördögi találmánynak nevezte a radírt. Véleménye szerint a radírgumit ki kellene tiltani az iskolából. Az okot nem a radírozás során keletkező piszok vagy a heves radírozás során szétszakadt füzetlapok szolgáltatták, hanem a pszichológia – írja a BBC.

A hibajavító festék használatát számos iskolában megtiltották már, mert a tanulók az ebből felszálló, ártalmas gőzöket szagolgatták. Ám a radírral szemben nincs tudomásunk ilyen egészségkárosító hatásról. A lelket azonban a radírozás károsítja, véli Claxton. Ha ugyanis a gyerekek az általuk vétett hibát rögtön eltüntethetik, nem tanulnak meg hibázni, illetve a hibáikért felelősséget vállalni. A felnőtt életben pedig erre nap mint nap szükség van.

Nem ilyen szigorú a radírozás kérdésében John Coe, az általános iskolai oktatásért felelős szervezet szóvivője. Véleménye szerint vannak esetek, amikor nem szabad engedni, hogy a gyerekek radírozzanak. Például szerinte egy számtanpélda megoldása során a számításokat nem lenne szabad kitörölni. Ezek ugyanis fontos információt szolgáltatnak a gyerek gondolkodásmódjáról mind a gyerek, mind a tanár számára. A gyerekek hibáiból és sikertelen próbálkozásaiból a tanár rengeteget tanulhat, teszi hozzá Coe.

A valóságban sokszor meggondoljuk magunkat
A valóságban sokszor meggondoljuk magunkat
(Forrás: Wikimedia Commons / SidewaysSarah / CC BY 2.0)

Dr Anthony Williams gyermekpszichológus egyetért azzal, hogy a gyerekek számára nagyon fontos, hogy megtanuljanak hibázni és a hibáikért felelősséget vállalni. Ám a felelősségvállalás, a hibákkal való szembenézés még felnőttkorban sem megy zökkenőmentesen. Nem valószínű, hogy a radírozás megtiltása gyökeres változást hozna a kérdésben.

Williams a következő példával világította meg a problémát. Az iskolák legtöbbjében ma már számítógépet is használnak a gyerekek. A radír kitiltása olyan lenne, mintha a billentyűzetről eltávolítanánk a Delete gombot. Hogy végezné nap mint nap a munkáját az a sok millió gyerek és felnőtt, ha nem lenne törlési lehetőség a számítógépen? Teljesen természetes része az is az életnek, hogy nap mint nap kisebb hibákat vétünk, amiket kiradírozunk és kijavítunk, tette hozzá a pszichológus.

Forrás

Are erasers in school ’instruments of the devil’?

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (19):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Az összes hozzászólás megjelenítése
7 éve 2015. augusztus 28. 15:02
19 GBR

A komment nagyresze elveszett, nem irom ujra, de azer nagyjabol sejtheted mit tartalmazott

7 éve 2015. augusztus 28. 14:59
18 GBR

@Fejes László (nyest.hu): szeretnem tudni, hogy a rendkivuli agresszivitas, mind tartalmaban, mind stilusaban, amit Sultanus Constantinus fele megengedsz magadnak, honnan ered.

Elkovetett valami igazan sulyosat ellened, vagy csak a kissebsegi komplexusod miatti frusztraciod es a kovetkezmenyes tulkompenzalasi kenyszer okozza?

Par napja mar meg akartam kerdezni (mert nagyon sok cikknel , pl. a Még 5 dolog, ami romba dönthette volna az angol nyelvet, stb eseteben is elofordul), de ugy dontottem inkabb nem, mert meg ugy tunhet, hogy Sultanus fizet nekem erte, meg hat nem is az en dolgom, nem tudok es nem is akarok allast foglalni benne.

De ez mar annyira zavaro, hogy megis ugy dontottem, hogy megkerdezem. Ahogy emlitettem, en nem tudok benne allast foglalni, ezert megkerdezem az ereintettol.

"@Sultanus Constantinus: Az nem formázás, hanem áthúzás. Ctrl+V, Ctrl+C, te szerencsétlen: K̶i̶r̶a̶d̶í̶r̶o̶z̶o̶t̶t̶ ̶s̶z̶ö̶v̶e̶g̶. – Ha elkezded törölni, akkor külön törli a betűt és az áthúzáskaraktert.

fsymbols.com/generators/strikethrough/

7 éve 2015. június 16. 14:06
17 Fejes László (nyest.hu)

@Sultanus Constantinus: „Szerinted egy olvasó honnan tudja, amikor nem lát bele a kódba, hogy az adott formázást HTML-lel, markuppal vagy speciális karakterrel vitték-e fel?” Olvasd el, mit írtam korábban.

@Sultanus Constantinus: „ennyit vártam volna”

Ezt kellett volna kérdezned.

7 éve 2015. június 16. 13:56
16 Sultanus Constantinus

@lcsaszar: Köszönöm, így már teljesen érthető. (Felelős szerkesztő úrtól is kb. ennyit vártam volna el válaszként.)

7 éve 2015. június 16. 13:48
15 Sultanus Constantinus

@Fejes László (nyest.hu): Arról inkább ne beszéljünk, hogy ki szokott itt személyeskedni (méghogy én kérjek elnézést??), de úgy látszik, még mindig nem fogtad fel. Szerinted egy olvasó honnan tudja, amikor nem lát bele a kódba, hogy az adott formázást HTML-lel, markuppal vagy speciális karakterrel vitték-e fel? Na, erre tudsz válaszolni?

7 éve 2015. június 16. 13:37
14 Fejes László (nyest.hu)

@Sultanus Constantinus:

Mailben nem ezt kérdezted, itt meg elkezdesz személyeskedni és nyilvánosan savazni a szerkesztőket, miközben nem tudod megkülönböztetni a formázást a kombinálható karakterektől. Aztán ahelyett, hogy elnézést kérnél, még neked áll feljebb. Sapienti sat.

7 éve 2015. június 16. 13:36
13 lcsaszar

@Sultanus Constantinus: Az Unicode karaktertábla tartalmazza ezeket a speciális szimbólumokat. Számítógép-billentyűzeten csak "trükközve" vagy segédprogrammal lehet ilyeneket előállítani.

7 éve 2015. június 16. 13:14
12 Sultanus Constantinus

@Fejes László (nyest.hu): És ezt ugye nem lehetett normálisan fél mondatban megválaszolni e-mailben, amikor én normálisan megkérdeztem, hanem helyette írtál egy gúnyolódó förmedvényt. Azon nem fogok vitatkozni, hogy mi a formázás, mert tkp. a szövegbevitelen túl minden más az a szövegszerkesztésben, az áthúzás is (tudom, én vagyok a hülye). De láttam már kommentekben kivastagított és dőlt betűt is, ezért is MERTEM megkérdezni, de utólag is elnézést érte, hogy meg mertem kérdezni.

7 éve 2015. június 16. 12:11
11 Fejes László (nyest.hu)

@Sultanus Constantinus: Az nem formázás, hanem áthúzás. Ctrl+V, Ctrl+C, te szerencsétlen: K̶i̶r̶a̶d̶í̶r̶o̶z̶o̶t̶t̶ ̶s̶z̶ö̶v̶e̶g̶. – Ha elkezded törölni, akkor külön törli a betűt és az áthúzáskaraktert.

http://fsymbols.com/generators/strikethrough/

https://en.wikipedia.org/wiki/Strikethrough#Combining_characters

7 éve 2015. június 16. 11:24
10 Sultanus Constantinus

@lcsaszar: (5) Megkérdezhetem, hogy ezt a formázást hogy csináltad? A bennfentesek szerint ugyanis erre nincs lehetőség. (Úgy tűnik, vannak, akik jobban értenek ehhez az oldalhoz, mint a saját szerkesztői...)

7 éve 2015. június 10. 13:44
9 Untermensch4

@Szalakóta: Igazad van. Olyasmire gondoltam hogy a tanulók hibáit megőrizhetné ez a módszer de nem biztos hogy megéri a plusz zavart amit kelt.

7 éve 2015. június 10. 12:32
8 Szalakóta

@Untermensch4:

Mennyire informatívabb? A legtöbb hiba elírás. Nem biztos, hogy informatív lenne, ha például a new mellett ott állna mondjuk a nesw, és még számos más hasonló dolog. ami inkább zavaró lenne, mint informatív.

Amit használnak: verziókövető rendszer, abban lehet bányászni. Mint a Wikipédián a cikkek régebbi változatai. Továbbá lehet a most nem hasznos, de esetleg használható részek kommentbe tétele. Aztán ezek is zavaróvá válhatnak.

Persze lehetne logolni a fordítási hibaüzeneteket, talán előbb megtanulom, hogy ezt miért kaptam.

7 éve 2015. június 9. 20:41
7 mederi

Volt ám tinta radir is, ami a pacát is kiradirozta, csak akkor ott maradt a helyén egy luk..

Én alsós koromban elkerülendő a paca-luk szindrómát, egyszerűen minden pacás oldal után lapoztam egyet a füzetemben (vállalhatatlan volt), úgy folytattam a leckét (az aktuálisat előlről kezdtem).. Hamar be is telt a füzet, ami az ügy napvilágra kerülése után a szégyentábla dísze lett.. :)

7 éve 2015. június 8. 15:01
6 El Vaquero

Brit tudósok már megint feltalálták a kereket, csak agysérvet ne kapjanak a nagy szellemi teljesítmények domborítása közben. Inkább fogyik, mint ügyik. Semmi baj nincs a radírral, inkább a ceruzát kéne hagyni. Kivéve a matek, ahol nem baj, ha ceruzával van, és lehet radírozni. A ceruza és a radír még sudokunál nagyon hasznos.

7 éve 2015. június 8. 14:39
5 lcsaszar

K̶i̶r̶a̶d̶í̶r̶o̶z̶o̶t̶t̶ ̶s̶z̶ö̶v̶e̶g̶