0:05
Főoldal | Rénhírek

Eperjesen megnyílt a Magyar Nyelv és Kultúra Intézete

Megnyílt a hét végén a Magyar Nyelv és Kultúra Intézete az Eperjesi Egyetemen. Ezzel az Eperjesi Egyetem lett az egyetlen olyan felsőoktatási intézmény Szlovákiában, ahol az országban élő minden számottevő kisebbség kultúrájának kutatásával és nyelvének oktatásával foglalkoznak. Már korábban megalakult a ruszin és a roma intézet.

MTI | 2011. november 13.

Kamila Urmanicová, az egyetem tájékoztatási és tanácsadó központjának igazgatója elmondta: az intézetek nem részei egyetlen karnak sem, hanem  közvetlenül a rektornak vannak alárendelve.

„A Magyar Nyelv és Kultúra Intézete létrehozásának oka, hogy szükség van a magyar kultúra kutatására és nyelvének oktatására Kelet-Szlovákiában, ahol több mint 130 ezer magyar nemzetiségű személy él, s több tucatnyi magyar általános és középiskola is van” – jelentette ki Urmanicová.

A magyar intézet igazgatója Dobsony Erzsébet lett. A tanszéken két docens, két tanársegéd és egy nyelvi lektor fog dolgozni. A hazai tanerőkön kívül a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) két professzora és docense segíti az új intézetet.

„Kelet-Szlovákia magyarságának szüksége van egy magyar nyelvű képzési helyre, és mi partnerként beléptünk ebbe az együttműködésbe, vállaljuk ezt az együttműködést és támogatjuk az ilyen típusú képzéseket” – nyilatkozta Mezey Barna, az ELTE rektora.

Az első hallgatókat a 2012/2013-as tanévtől várják az intézetbe, amelynek létrehozásában nagy szerepe volt Rudolf Chmel (Híd) kisebbségügyi és emberi jogi miniszterelnök-helyettesnek. Chmel hivatala átvállalta a kezdeti időszak kiadásainak fedezését. Egy-egy szakon mintegy 20-20 diákkal számolnak.

„Jelenleg két tanulmányi program akkreditációja folyik. Az egyik tanulmányi program a fordító és tolmács szak lenne, itt a magyar nyelv különböző kombinációkban működne, tehát az angol, a német és a ruszin nyelvvel összekapcsolva. A másik tanulmányi program tanárképzés alap- és mesterfokon. Itt magyar nyelv és irodalom szakos tanárokat képeznénk” – nyilatkozta Dobsony Erzsébet újságíróknak.

Az intézet tudományos kutatásainak középpontjában Kelet-Szlovákia magyarságának kultúrája és irodalma áll.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!