0:05
Főoldal | Rénhírek

Előadókat várnak: új szempontok az uráli nyelvek tanulmányozásában

A szimpózium célja egybegyűjteni a magyarral, finnel, észttel és más uráli nyelvekkel foglalkozó kutatókat.

nyest.hu | 2010. szeptember 2.

Budapesten 2011. április 19-21-én rendezik meg a harmadik Grammatika és kontextus - új szempontok az uráli nyelvek tanulmányozásában című szimpóziumot. Az első ilyen nevű rendezvényre 2004 tavaszán Budapesten került sor, a másodikra pedig 2007 nyárutóján Helsinkiben.

A szimpózium célja egybegyűjteni mindazokat a magyarral, finnel, észttel és más uráli nyelvekkel foglalkozó kutatókat és doktoranduszokat, akiket az érdekel, hogyan függ össze pragmatika és grammatika, hogyan befolyásolják a nyelven kívüli tényezők a nyelvet mint részrendszerekből álló egészt, és hogyan nyilvánul meg nyelvtan és kontextus viszonya a nyelvhasználatban.

A szimpóziumra tehát nyelvtan és kontextus viszonyával kapcsolatos előadásokat várunk, függetlenül attól, hogy szinkrón vagy diakrón vetületben tárgyalják-e, szövegnyelvészeti, beszélgetéselemzési, fordítási, nyelvtanulási, nyelvoktatási, második- vagy idegennyelv-használati stb. szempontból közelítik-e meg, és nyelvleírási, variációkutatási, kontaktusnyelvészeti, antropológiai nyelvészeti vagy más módszerek segítségével próbálják-e megragadni a felvetődő kérdéseket.

Az előadásokról és a szimpózium nyelvéről Meghívott előadók: Tuomas Huumo professzor a Tartui Egyetemről és Pléh Csaba professzor a Budapesti Műszaki Egyetemről. A plenáris előadások nyelve angol, tartama 45 perc. A további előadások szekciókban zajlanak (20 perc + 10 perc vita). A szimpózium fő nyelve a magyar, finn és angol, de a szekciókban észtül, németül és oroszul is elő lehet adni.

Jelentkezés és tartalmi kivonatok:

A jelentkezéseket az esetleges előadások tartalmi kivonatával egyetemben 2010. október 31-ig várják a context[at]caesar.elte.hu címre. Az elfogadott előadások tartalmi kivonatai legkésőbb 2010. december 1-től lesznek láthatóak a szimpózium honlapján. További információkat az érdeklődők itt olvashatnak.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!