0:05
Főoldal | Rénhírek

Életveszélyes a „multitasking”?

Ön tud egyszerre több dologra koncentrálni? És szokott vezetés közben SMS-t írni? Még ha az első kérdésre „igen” is a válasz, ne próbálja ki!

nyest.hu | 2013. október 17.

Egy kutatásból kiderült, hogy öt amerikai főiskolásból négy szokott szöveges üzenetet írni a telefonján vezetés közben. Annak ellenére is SMS-eznek vagy chatelnek a volánnál, hogy tudják, hogy ez kockázatos lehet. Garold Lantz és Sandra Loeb kutatása szerint a férfiak esetében valószínűbb, hogy vezetés közben szöveges üzenetet küldenek, ugyanakkor jobb vezetőknek is tartják magukat, így kevésbé hiszik, hogy veszélyes rájuk és másokra nézve, ha SMS-eznek – számolt be a kutatás eredményeiről a Science Daily.

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a vezetés közbeni SMS-ezés éppen annyira veszélyes, mint az ittasság – az autópályákon történt baleseteket tekintve. Ugyanakkor más kutatások szerint az SMS-írás többszörösére lassítja a reakcióidőt az alkoholhoz képest. Mások pedig azt igyekeztek bizonyítani, hogy az úgynevezett multitasking, több feladat párhuzamos ellátása, csak nagyon keveseknek, mindössze az emberek 2,5 százalékának a kiváltsága. És náluk sem arról van szó, hogy egyszerre tudnak két vagy több dolgot csinálni, hanem nagyon gyorsan és hatékonyan tudják váltogatni azt, hogy épp mire koncentrálnak.

Életveszélyes a „multitasking”?
Forrás: Wikimedia Commons

A vezetés közbeni SMS-ezéshez éppen ez a különleges képesség kell, így nem csoda, hogy jó néhány amerikai államban tiltják az ilyesmit. Nagyon  sokan azonban úgy állnak hozzá – mondják a kutatók –, hogy persze mindenkire érvényesek ezek a veszélyek – „kivéve engem”. Éppen ezért lehet nagyon fontos az új kutatási adatok tudatosítása.

Forrás

The Perils of Texting While Driving

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!