0:05
Főoldal | Rénhírek

Ég és Föld vonzásában

„Ég és Föld vonzásában – a természet titkai” címmel indít kétéves tudománynépszerűsítő programot a Magyar Tudományos Akadémia, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Vas megyei szervezete, a projekt indítását Budapesten jelentették be az MTA székházában.

MTI | 2013. január 25.

A projektre a TÁMOP (Társadalmi Megújulás Operatív Programja) keretében 125 millió forint támogatást nyert az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja (MTA CsFK), az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriuma és Multidiszciplináris Kutatóközpontja, valamint a Vas megyei TIT által alakított konzorcium.

Mint az MTA közleménye kiemeli, a projekt fontos motivációja megfordítani a trendet, amelyet a diákság körében a természettudományos tárgyak iránti érdeklődés mérséklődése jellemez. E cél jegyében a szervezők a nyugat-dunántúli és az észak-magyarországi régióban a fiatalság legszélesebb körének, az általános iskolás diákoktól a doktoranduszhallgatókig mutatják be a legújabb csillagászati és természettudományos eredményeket és a hazai kutatóműhelyek munkáját.

„A szervezők szándéka a diákok figyelmének felkeltése a természettudományok iránt, a kutatói életpálya népszerűsítése az iskolások, valamint a matematika, informatika, mérnöki és természettudományos szakokon tanuló egyetemi hallgatók körében” –mutat rá a dokumentum.

A rendezvények között szerepelnek tanulmányi kirándulások az MTA CsFK Piszkés-tetői obszervatóriumába, pályaorientációs tábor rendezése, csillagászati témájú előadás-sorozat, tudományos konferenciák Észak- és Nyugat-Magyarországon, de a konzorcium tervezi honlapok készítését és kiadványok megjelentetését is.

„A pályázat egyik célja, hogy mindenki számára közérthetően, egyúttal saját pályánkkal is hitelesen mutassuk be a nagyközönségnek a csillagászat eredményeit” – fogalmazott Kiss László, az MTA doktora, a Lendület program nyertes kutatója.

A programok egyik helyszíne a Galyatető közelében fekvő, idén ötvenéves Piszkés-tetői obszervatórium, a hazai megfigyelő csillagászat központja. Az eddig csak külön engedéllyel látogatható obszervatórium a projektnek köszönhetően rendszeres nyitvatartási időben várja az érdeklődőket, akik megismerkedhetnek a tudományos munkával, a csillagászati műszerekkel, valamint a konkrét, a helyszínhez köthető kutatási eredményekkel, például kisbolygó- és szupernóva-felfedezésekkel. A szakirányú – csillagász, asztrofizikai – képzésben részt vevő egyetemisták laborgyakorlatokon vehetnek részt, amelyek révén ízelítőt kapnak a felfedező kutatásokból.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!