0:05
Főoldal | Rénhírek

Csehországban is jön a tandíj?

A tervek szerint két év múlva tandíjat vezet be az állami egyetemeken és főiskolákon a cseh kormány – írja az inforadio.hu. Josef Dobeš oktatási miniszter szerint az egyetemistáknak 2013-tól szemeszterenként 10 ezer koronáig (mintegy 113 ezer forint) terjedő tandíjat kell majd fizetniük.

Edupress | 2011. augusztus 16.

A kabinet mérlegeli, hogy a tandíj utólagos megfizetésére is lehetőséget nyújtson, mellyel a tehetséges, de rosszabb anyagi körülmények között élő diákokat ne tartsa távol a felsőfokú tanulmányoktól. Ez esetben az egyetem egy banktól kapná meg járandóságát, az összeg visszafizetésére pedig az állam vállalna garanciát. A végzett hallgatók a hitelt azután kezdenék törleszteni a banknak, hogy munkát találtak, és bérük elérte legalább az országos átlagbért – olvasható az InfoRádió honlapján.

Az elképzelésről a prágai oktatásügyi tárca megvalósíthatósági tanulmányt rendelt, különös tekintettel a diákhitel intézményére, s a tandíjról szóló törvényt a Polgári Demokratikus Párt (ODS) vezette kormány még az év vége előtt a parlament elé készül terjeszteni. Csehországban az állami egyetemeken és főiskolákon végzett tanulmányok ingyenesek, miközben egy diák képzése átlagosan közel 3 millió koronájába kerül az államnak. A diákoknak csak akkor kell fizetniük tandíjat ha túllépik a meghatározott tanulmányi időt – ez szemeszterenként 10 ezer koronát jelent.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!