0:05
Főoldal | Rénhírek

Budapesti Nyelvi Koktélbár

Európa nyelvi sokszínűsége igazi kincs, ezt a változatos örökséget ünnepeljük minden évben szeptember 26-án.

nyest.hu | 2013. szeptember 24.

A Magyarországon működő európai kulturális intézetek (EUNIC Hungary), együttműködve az Európai Bizottsággal 2013. szeptember 26-án immár negyedik alkalommal rendezik meg az Európai Nyelvi Koktélbárt, hogy egy sokrétű és szórakoztató idegennyelvi kavalkáddal ünnepeljék meg Európa nyelvi és kulturális sokszínűségét. A rendezvény célja, hogy szeptember 26., a Nyelvek Európai Napja  alkalmából felhívja a figyelmet a nyelvtanulás fontosságára és Európa nyelvi sokféleségére, az anyanyelv és az idegennyelvtudás képviselte értékekre. Idén a rendezvény az A38 hajón kerül megrendezésre, ahol az eseményt a Budapest Bár többnyelvű koncertje követi.

A hagyományokhoz híven a részt vevő intézmények asztalainál a vendégek szórakoztató nyelvtanuló feladatokat oldhatnak meg, különböző nyelvi játékokat játszhatnak, anyanyelvi beszélőkkel találkozhatnak és megszerezhetik a jelképes Európai Nyelvi Útlevelet. A játékban résztvevők között a kulturális intézetek által felajánlott, nyelvtanuláshoz kapcsolódó értékes nyereményeket sorsolnak ki, valamint jegyeket lehet nyerni a Budapest Bár esti koncertjére. Az esemény hivatalos weboldalán zajló online játék és plakátverseny nyertesei is ez alkalommal vehetik át nyereményeiket. A Hírességek Asztalánál a közönség találkozhat Harcsa Veronikával és a Budapest Bár énekeseivel és más hírességekkel, akik a nyelvtanulással, nyelvi sokszínűséggel kapcsolatos élményeiket osztják meg a közönséggel. Az Európai Nyelvi Koktélbár házigazdája Hajós András lesz.

A rendezvény keretében adják át az Európai Bizottság kezdeményezésére létrehozott Európai Nyelvi Díjat is. A példaértékű és innovatív idegennyelv-oktatási programoknak szóló elismerést az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről Gálffy Kolos, az Oktatási Nemzetközi Főosztály vezetője, és Tordai Péter, a Tempus Közalapítvány igazgatója közösen nyújtják át a nyerteseknek.

A Nyelvek Európai Napján Európa-szerte versenyek, fesztiválok, nyílt napok várják az érdeklődőket, akik számos helyen mini-nyelvórákon kapnak ízelítőt a nyelvtanulás örömeiből, és jó néhány kiadvány, televízió- és rádióprogram közül válogathatnak. A szakemberek konferenciákon és szemináriumokon cserélnek eszmét egymással a nyelveket érintő aktuális kérdésekről.

Budapesti Nyelvi Koktélbár
Forrás: Facebook / Európai Nyelvi Koktélbár, Robert Villashek

Az Európai Unió 500 millió lakosa által beszélt különböző nyelvek mozaikszerűen fedik le Európa térképét. A nyelvekre manapság sokkal inkább szüksége van valamennyiünknek, mint valaha – legyen szóutazásról, külföldi tanulmányokról, üzleti kapcsolatokról vagy munkalehetőségekről. A folyamatosan bővülő és egyre sokszínűbb Unióban az idegen nyelvek ismerete előmozdítja a kultúrák közötti kapcsolatokat, egymás kölcsönös megértését, valamint az emberek közötti közvetlen kommunikációt. Európa nyelvi sokszínűsége igazi kincs, ezt a változatos örökséget ünnepeljük minden évben szeptember 26-án.

Időpont: 2013. szeptember 26-án 15:30 és 18:30

Helyszín: A38

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!