0:05
Főoldal | Rénhírek

Börtön járhat helytelen himnuszéneklésért

Akár 2 év börtön és félmillió forintnyi büntetés fenyegeti a himnuszt helytelenül éneklőket a Fülöp-szigeteken.

MTI / nyest.hu | 2010. október 6.

Az ország parlamentjének alsóháza már megszavazta a törvényt, méghozzá egyhangúlag. A tervezet szerint akár 2 év börtönre és félmillió forintnyi összegre is büntethetik azokat, akik nem megfelelően éneklik vagy játsszák a himnuszt, és azokat is büntetni fogják, akik a nemzeti zászlóból – úgymond hazafiatlanul – pólókat, rövidnadrágokat csinálnak. Mindehhez már csak a szenátus jóváhagyása szükséges.

A Fülöp-szigeteknek a tagalog (filipino) a hivatalos nyelve, és ez a himnusz nyelve is. Az országban azonban több mint 120 különböző nyelvet beszélnek – ezek közül 13 több mint egy millióan – és a tagalog csak a lakosság egy negyedének az anyanyelve, és legalább 30 millióan egyáltalán nem beszélik. További komplikáció, hogy a himnusz szövege eredetileg spanyolul íródott, csak a 40-es években fordították le tagalogra, de így is három különböző hivatalos fordítása született húsz év alatt. Ma csak a legutolsó verzió számít hivatalosnak, és más nyelven nem is lehet énekelni.

A Fülöp-szigeteken nagyon népszerű az éneklés, a karaokebárokban gyilkosságok is történnek néha egy-egy dal túlzott szeretete és éneklése miatt. Frank Sinatra My Way című száma a legerősebb vízválasztó.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2011. december 9. 12:57
2 Sigmoid

Ez amúgy is darwin-díjas nemzet. Délkelet-Ázsia magyarjai, ha úgy tetszik.

13 éve 2010. október 6. 16:25
1 peripetia

Na, ezek után, ha elfogadják a törvényt, ki fogja énekelni a himnuszt. Mindenütt vannak bősz és ostoba politikusok.