0:05
Főoldal | Rénhírek

Örülhetnek a hakkák

Tajvan kormánya kedvez az ország területén élő népes kisebbségnek: törvényt hozott a hakkák kultúrájának és nyelvének védelmére.

nyest.hu | 2010. január 6.

A tajvani kormány nemcsak a hagyományos kínai írásjelek védelmén fáradozik mostanában, de az ország területén élő közösségi nyelvek védelmét is zászlajára tűzte.

Amint arról a Taiwan News beszámol, alaptörvényt fogadtak el tegnap a tajvani hakka nyelv és kultúra védelmében. A lépés hosszú távú célja, hogy az ország idővel a hakkák nemzetközi kulturális és kutatási központjává alakuljon.

A hakka a kínai nyelv egyik változata, ám olyannyira különbözik a mandarintól, Tajvan hivatalos nyelvétől, hogy a két nyelv beszélői nem is értik meg egymást. A hakkák ősei Kína centrumából vándoroltak évszázadokkal ezelőtt az ország déli tartományaiba, majd onnan tovább a tengeren túlra. Tajvanon összesen körülbelül 5,8 millió hakka él, ami a lakosságnak körülbelül a 25 százalékát teszi ki.

Jelentős népcsoportról van tehát szó, a közösség tagjai eddig mégsem használhatták nyelvüket a hivatalos kommunikációban. Mostantól fogva viszont megtehetik ezt ott, ahol a kisebbségi lakosság aránya eléri a 33 százalékot. Ezek a települések ezentúl kulturális központként működnek majd.

A törvény kimondja, hogy tiszteladásként évente nemzeti hakka-napot kell tartani, illetve felállítanak egy hakka nyelvű adatbázist is. Ezen túlmenően a kormánynak határozott lépéseket kell tennie a hakka nyelvű egyetemek támogatására, kutatócentrumok létesítésére és a hakka nyelvű média biztosítására.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...