0:05
Főoldal | Rénhírek
Balról jobbra könnyebb

Az olvasás igazi titka még ismeretlen

A tudósok még nem teljesen ismerik azokat az agyi folyamatokat, melyek az olvasott szavak felismeréséhez szükségesek. Úgy tűnik azonban, hogy arabul kicsit más az olvasás.

nyest.hu | 2011. május 20.

Azt már régóta tudja az orvostudomány és a nyelvészet, hogy az emberek többségénél a bal agyfélteke felelős a nyelv és beszéd kezeléséért. Egy új tanulmány azt vizsgálja, hogy ez vajon hogyan mutatkozik meg az olvasásnál.

Az alapfeltételezés abból indul ki, hogy mivel a bal agyfélteke felelős a nyelvért, ezért jobbról érkező vizuális információ felismerése lenne könnyebb az emberek többségének, mert a jobb oldali vizuális információ a bal agyféltekébe továbbítódik az idegpályák részleges kereszteződése miatt. A Leicesteri Egyetem kutatói arabul jobbról balra olvasó emberek szemmozgását hasonlították össze más, balról jobbra olvasókéval.

A felmérés eredménye a kutatók a priori feltételezését igazolta, de csak abban az esetben, ha a kérdéses szó csak a perifériás látásban jelent meg. A tanulmány egy további apró különbségekre is felhívja a figyelmet. Az arabul olvasók akkor ismernek fel legjobb hatásfokkal egy szót, ha pontosan a szó közepére összpontosítanak. Ezzel ellentétben a balról jobbra olvasóknál az a leghatékonyabb, ha egy szónak az eleje és közepe közé eső részére fókuszálnak. A különbség valószínűleg az eltérő olvasási iránytól, és az arab nyelv nyomtatva is kötött, folyóírásos jellegéből fakad.

Forrás:

24dash: Reading Arabi ’different’ for the brain – new study

University of Leicester: How the Brain recognises Words: Evidence from Arabic

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!