0:05
Főoldal | Rénhírek
À la recherche...

Az eltűnt idő nyomában

Érdekes infografikát közölt a Vélményvezér a rendszerváltás utáni időszak magyar kormányainak teljesítményéről. Sajnálatos módon azonban a történelemből két év szőrén-szálán eltűnt...

nyest.hu | 2013. október 14.

Olvasónk, Gábor hívta fel arra a figyelmünket, hogy izgalmas infografikát közölt nemrég a Véleményvezér. A grafikon az éves átlagos GDP-növekedést mutatja meg „az egyes kormányzati ciklusok alatt” a rendszerváltástól napjainkig. Szembeötlő, hogy ebben az időszakban a növekedés egy időintervallumban volt negatív: közvetlenül a rendszerváltást követő négy évben. Azonnal kitűnik a grafikonból az is, hogy a legkisebb növekedés az aktuális időszakra, tehát a 2010–2013-as intervallumra esik...

Nem kell azonban ahhoz nagyon szemfülesnek lennünk, hogy észrevegyük, hogy a rendszerváltás óta ugyan valóban hat kormány tevékenykedett (beleértve a jelenleg regnálót), de az infografika nem az egyes kormányzati ciklusok szerint osztja fel az éveket, azaz a felirat ellenére mégsem „kormányzati ciklusok” szerint. Ugyan a legtöbb intervallum négyéves, a jelenig tartó pedig természetesen hároméves, de 2002 és 2004 között csak két éves.

Ez persze indokolható azzal, hogy 2004-ben valóban volt miniszterelnök-váltás: Medgyessy Pétert Gyurcsány Ferenc váltotta a kormány élén. Azt is látjuk azonban, hogy a többi cikluson belüli miniszterelnökváltást nem jelöli az ábra. Sem az Antall József 1993-as halála utáni Boross Péter nevével fémjelzett időszak, sem pedig a Gyurcsány Ferenc 2009-es időszaka utáni Bajnai-kormány nem jelenik meg...

Ez utóbbi egész egyszerűen azért, mert a 2008 és 2010 közötti időszak egyáltalán nem jelenik meg a Véleményvezér grafikonján! Ez már csak azért is izgalmas, mert a 2008-ban kirobbant gazdasági világválság a magyar gazdaságra is hatott (és jelenleg is hat). Azt tehát nem tudjuk meg, hogy az ország GDP-je hogyan alakult a jelenlegi Orbán-kormányt közvetlenül megelőző időszakban. Viszont arra sem kapunk magyarázatot a grafikont értelmező szövegben, hogy miért maradt ki ez a két év. Mert önmagában nem az a tény a probléma, hogy két év kimarad – ennek meglehet az oka. Így azonban, hogy a szöveg nem tér ki erre, hanem úgy tesz, mintha az ábra valóban azt ábrázolná, amit a címe sugall, igen kínos a helyzet. A „véleményünk vezére” konkrétan – akár szándékosan, akár tévedésből – ezúttal teljesen nyilvánvalóan félrevezet.

Csak a kezét figyeljék!
Csak a kezét figyeljék!
(Forrás: Wikimedia Commons / Gurido / CC BY-SA 3.0)

A következtetések levonását az olvasókra bízzuk. Továbbá – nem először – felhívjuk a figyelmet arra, hogy az éber és kritikus olvasás elengedhetetlen!

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (5):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
10 éve 2013. október 16. 15:46
5 Roland2

@Molnár Cecília: Apró csónakban ülünk az idő tengerén: nem tudjuk, honnan indultunk, s partot érünk-e még...

10 éve 2013. október 16. 14:23
4 Molnár Cecília

@Roland2: Mélységes mély a múltnak kútja. Ne mondjuk inkább feneketlennek?

10 éve 2013. október 16. 14:01
3 Roland2

És ha a 2009-es év valójában nem is létezett ? Mondjuk a globális háttérhatalom képviselői összeesküdtek a világ politikai, gazdasági, tudományos és média vezetőivel, csak azért , hogy egy kitalált évet hozzáadjanak a történelemhez - hogy mi okból, az még nem teljesen világos, de lásd hu.wikipedia.org/wiki/Kital%C3%A1lt_k%C3%B6z%C3%A9pkor . Mindenkinek vannak emlékei a 2009-es évből, de ez megmagyarázható lenne úgy, hogy az egész emberiség memóriáját kollektíven manipulálták valahogy - vö. chemtrail-csíkok az égen -, és amit az emberek 2009-es évnek gondoltak, az vagy egyáltalán nem is létezett,vagy a 2008-as volt az . Ha ez igaz, akkor egy évvel vissza kell számolnunk az időt, tehát ma 2012 október 16. van és még két hónap van hátra a maja világvégéig !

A Véleményvezér szerkesztői rájöttek erre, vagy ők is be voltak avatva az összeesküvésbe, de árulkodó hibát vétettek.

Ha viszont nem vagyunk mások,mint tenyésztelepeken vegetáló puszta sejthalmazok - a létezés szánalmas szilánkjai, a Teremtés megcsalói -, kik valóságnak álmodják a számítógépek kreálta Patyomkin utópiát, akkor mindegy, hogy volt-e 2009, mert az idő lényegtelen, sőt, felháborító anakronizmus. Különösképpen egy esős őszi délutánon.

10 éve 2013. október 16. 08:23
2 Fejes László (nyest.hu)

„Engem legalább annyira irritál a Véleményvezér nick/blogneve, mint az enyém szokta a kevésbé nagyérdeműt... :) [...] ki jöjjön helyette VISSZA? Qurcsótány, Li Baj-Nai, -házy??”

Ez nagyon szép menet volt, gratulálunk!

10 éve 2013. október 16. 00:28
1 Gábor mester

Engem legalább annyira irritál a Véleményvezér nick/blogneve, mint az enyém szokta a kevésbé nagyérdeműt... :) Férfiasan bevallom: NEM olvasom sem a VV-t, sem a vele egyívásúak agyszüleményeit. Nem a napokban döbbentem rá, hogy képesek még akkor is hazudni, ha kérdeznek. Végóráikat élik, 2/3 után a 4/5 jön. Bocsánat, de az sem nem kulturális, sem nem politikai program, h. "Mennyen az Orbán!" Ólrájt, és ki jöjjön helyette VISSZA? Qurcsótány, Li Baj-Nai, -házy??