0:05
Főoldal | Rénhírek
Fekete diszkriminál bennszülöttet?

Nem találnak tanárokat a busmanoknak

Botswanában a busman diákok rendkívül gyenge tanulmányi eredményét a kormány a korai angol nyelvtanítással szeretné javítani. Kulturális és etnikai érdekképviseletek azonban az anyanyelvi oktatás bevezetésében látják a megoldást.

Péli Péter | 2011. szeptember 30.

Sok más afrikai országgal ellentétben Botswanában egy helyi nyelv, a cvána a nemzeti nyelv.  Sőt, a cvánát az ország közoktatásában is használják, az angollal együtt. Ez nagyszerű hír a cvána többség számára, de más etnikai csoportoknak a cvána nyelvű oktatás nem más, mint a kulturális diszkrimináció és elnyomás része.

Busmanok
Busmanok
(Forrás: wikimedia commons)

Különösen nehéz helyzetben van Botswana koiszan nyelvű őslakossága, a busman és a koikoi kisebbség, mert az ő nyelvük teljesen eltér az ország többségében bantu nyelveitől. A koiszan nyelvek belső rokonságát ma már nem fogadják el, de közös ismertetőjegyük – és egykori közös besorolásuk oka – a csettintgető hangjaik sokfélesége.

A busmanok korábban vadászó-gyűjtögető életet éltek hagyományosan, míg a koikoi csoportok – korábbi pejoratív megnevezésük a hottentotta volt – már az európai telepesek megérkezésekor is állattartással foglalkoztak. Botswanában főleg a busman kisebbség jelentős, az összlakosság 3 százalékát teszik ki, míg a koikoi nyelvek beszélői inkább Namíbiában élnek nagy számban. A busmanok nincs saját összefoglaló nevük, a szakirodalom gyakran a szan néven emlegeti őket, de ez külső megnevezésük, amelynél még a nyugatiak számára furcsán csengő busmant is jobban kedvelik.

A különböző koiszan nyelvek.
A különböző koiszan nyelvek.

A busman diákok tanulmányi eredményei nagyban elmaradnak bantu anyanyelvű társaikétól. A botswanai kormány az angol és a cvána nyelv jobb elsajátításától várja a megoldást, és úgy döntött, hogy már az óvodában bevezetik e két nyelv oktatását a busman többségű régiókban. Más szakértők erősen kritizálják ezt a döntést, és inkább kulturális diszkriminációt és asszimilációs terveket éreznek ki belőle. Szerintük a szan nyelvű oktatás bevezetése lenne az igazi megoldás. Megnehezíti a helyzetet, hogy a mintegy 55 ezer botswanai busman sok különböző, és egymástól lényegesen eltérő kis nyelvet beszél. A kormány is erre hivatkozik, továbbá a képzett tanerő szinte teljes hiányára. A megoldás sehogy se tűnik egyszerűnek, de a jelenlegi javaslat felgyorsíthatja a busmanok teljes asszimilációját és nyelvük elvesztését.

Források:

Mmegi online: MLG piggybacks on pilot pre-school progamme

Mmegi online: 'Language policy discriminates'- UB academic

Khoisan peoples

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!