0:05
Főoldal | Rénhírek

A vébé után már anyanyelvükön tanulhatnak

Dél-Afrika bejelentette, hogy az általános iskola első három évében hamarosan minden kisdiák saját anyanyelvén tanulhat.

nyest.hu | 2010. július 7.

A Dél-afrikai Köztársaságban már régóta kilenc helyi nyelv is hivatalos a gyarmati idők angolja és afrikaansa mellett, de mindeddig az utóbbi két nyelv maradt az oktatás nyelve. Dél-Afrika oktatásügyi minisztere azonban tegnap bejelentette, hogy az általános iskola első három évében hamarosan minden kisdiák saját anyanyelvén tanulhat – értesít minket az Associated Press összefoglalója.

Ezzel Dél-Afrika csatlakozik ahhoz a felfogáshoz és az ebből született új tendenciához, amely fontosnak tartja az anyanyelvi oktatást az iskolai évek kezdeti időszakában. Nemrég például Nigéria tett hasonló lépést.

A dél-afrikai oktatás a mai napig az apartheid utóhatásaitól szenved. A fehér elit gyerekek nagyszerű képzésben részesülnek, ám a feketék többsége csak gyenge minőségű oktatást kap, rosszul felszerelt iskolákban. Mindezt nem tudja megváltoztatni egy pillanat alatt az új rendelet, de az opcionális anyanyelvi oktatás az iskola első három évében is nagyban javíthatja a hátrányos helyzetű dél-afrikai gyerekek esélyeit.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!