0:05
Főoldal | Rénhírek

Az anyakecskék felismerik gidáik hangját

Az anyakecskék akár egy évvel az elválasztás után is felismerik gidáik hangját – derítették ki a Londoni Egyetem és a Nottinghami Egyetem kutatói, akik vizsgálataik eredményeit a Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban tették közzé.

MTI | 2012. június 21.

A tudósok kilenc törpekecske anyát és azok kicsinyeit figyelték meg 2009 és 2011 között. A gidák öthetes korában vették fel a kis állatok hangját, majd 12-18 hónappal később lejátszották a hangfelvételeket az anyaállatoknak – olvasható a tanulmányt ismertető PhysOrg tudományos hírportálon.

Mint kiderült, az anyaállatok nemcsak öthetes korukban ismerték fel kicsinyeik hangját, hanem képesek voltak megkülönböztetni a gidákat az elválasztás után egy évvel is.

Elodie Briefer, a Londoni Egyetem kutatója elmondta, hogy az állatok esetében a többéves követéses kutatás nehézségekbe ütközik, ezért csak néhány faj esetében mérték fel a hosszú távú emlékezést és felismerést. „Vizsgálataink kimutatták, hogy az állatok emlékeznek a számukra társadalmilag fontos partnerekre” – közölte a kutató.

Ismertetése szerint ez a magatartás segíti elő a kapcsolatok fenntartását az anyakecskék és lányaik között, valamint meggátolja azt, hogy fiaikkal párosodjanak évek múlva, amikor a bakkecskék ivarérett korba lépnek.

„A háziasított állatok kognitív képességeinek megismerése fontos az állatok jólléte szempontjából, hogy az optimális tartási feltételeket biztosítsuk számunkra, különösen, ha rendelkeznek hosszú távú memóriával” – emelte ki Briefer.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!