0:05
Főoldal | Rénhírek
Csodagyerek

Autista nyelvzseni

Vajon mi köti össze Mozartot, Newtont és a filmrendező Stanley Kubricket? Nos, a tudósok szerint mind autisták voltak. E betegséggel küzdők közt akadnak olyanok is, akik csodálatos nyelvi képességeket kapnak adományul. Egy angol fiú például 10 nyelven beszél.

nyest.hu | 2010. június 5.

Az Esőember című film óta jól tudjuk, mi az autizmus: az autista saját világába zárkózva él, és nehezen teremt kapcsolatot a külvilággal. Szakszavakkal: olyan idegfejlődési rendellenességről van szó, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. A csökkent mértékű kommunikáció mellé azonban olyakor csodás képességek is társulhatnak, mint például a Dustin Hoffmann alakította figura esetében is. A kutatók úgy vélik, Wolfgang Amadeus Mozart, Isaac Newton, a feltaláló Nikola Tesla és a rendező Stanley Kubrick is autista lehetett.

Az autisták agya olykor meglepő dolgokra képes
Az autisták agya olykor meglepő dolgokra képes

Egy 31 éves angol fiúról pedig azt írja a News Provider, hogy különleges matematikai és nyelvi képességekkel bír. Agya úgy működik, mint egy szuperszámítógép, és rendkívül bonyolult csillagászati számításokat játszi könnyedséggel el tud végezni. Mi több, 10 nyelven beszél folyékonyan: az angol mellett franciául, finnül, németül, spanyolul, litvánul, románul, izlandiul, walesiül, eszperantóul – és egy olyan nyelven is, amit ő talált ki, a skandináv nyelvekre alapuló manti nyelven.

Daniel Paul Tammet, aki egy család 9. gyermekeként született, azt mondja: vizualizálni tudja a számokat; látja azok egyedi formáját, anyagát és színét. Ez a jelenség nem más, mint a szinesztézia: amikor különböző érzékszervek tapasztalatait kötjük össze. „Amikor megtanultam számolni, úgy tanultam, mint mindenki más, de közben színeket is láttam. Képeket láttam az elmémben. Akkoriban azt hittem, mindenki ugyanígy látja a számokat” – magyarázta a már nem is olyan fiatal csodagyerek.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!