0:05
Főoldal | Rénhírek

Át a limesen – egykor és ma

Két világ találkozik az érsekújvári Thain János Múzeum kiállítótermében, amelyben a frissen megnyílt az Élet a határ két oldalán című kiállítás a rómaiak és a barbárok mindennapjait ábrázolja.

MTI | 2011. március 14.

A kiállítás megnyitóját megelőző sajtótájékoztatón elhangzott: Kincsek határok nélkül címmel egy határon átnyúló kiállítás-sorozat indult útjára még 2009 novemberében a lévai Barsi Múzeumban, ami Szlovákia és Magyarország négy megyéjét és öt múzeumát érintette. Ezáltal szorosabbá vált az együttműködés a szlovákiai és a magyarországi múzeumok között.

A mostani kiállítást a győri Xantus János Múzeum készítette elő, s Érsekújvárban április végéig lesz látható. Azután Nyitrára kerül.
Az érsekújvári kiállítás még gazdagabb, mint az eredeti győri volt, láthatók a komáromi Duna Menti Múzeum, a nagytapolcsányi Tribeci (Gímesi) Múzeum, a pozsonyi Régészeti Múzeum, a galántai Honismereti Múzeum és a Nyitra Menti Múzeum idevágó tárgyai is.

Az érsekújvári kiállítás látogatói videófelvételen megtekinthetik egy őrtorony felújítását, megcsodálhatják a nagycétényi és diószegi sírokból származó urnákat, továbbá a vas- és bronzfibulákat (ruhakapcsokat), eredeti birkanyíró ollót és a máig divatos agyagkorsókat, korabeli ékszereket és szobrokat.

„A két nép kereskedelmi szokásaival járó alkudozást a múzeumba látogató gyerekek is eljátszhatják, egy rendhagyó történelemóra keretében” – tájékoztatott Kovács Eszter, a kiállítás kurátora.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!