0:05
Főoldal | Rénhírek
Normafa

Áriázás és adózás egy fa árnyékában

A főváros egyetlen sípályájának tetején valaha hatalmas bükkfa állt. A környék erről kapta a nevét. De honnan jött a fa neve?

Wenszky Nóra | 2015. április 13.

Néhány napja írtunk a hajdani Úttörővasút állomásainak régi és mai neveiről. A kezdetektől napjainkig változatlan nevek között szerepelt a Normafa megállóhely is. Ez a vasúti megálló a Sváb-hegy egy részéről kapta a nevét. Miről nevezték el a sípályával is büszkélkedő kirándulóhelyet?

A Normafa egy hatalmas bükkfáról kapta a nevét. A hagyomány szerint a fa alatt még maga Mátyás király is megpihent. Egy másik változat szerint a fa Mátyás király születésekor sarjadt. De miről neveztek el magát a fát?

Egy városszerte ismert történet szerint a fa környékét gyakran látogatták színészek, énekesek. Az 1800-as évek közepének nagy sikerű operaénekese, Schodelné Klein Rozália is itt járt egyszer kollégáival, s elénekelte Bellini Norma című operájának nagyáriáját. A közel kétszáz évvel ezelőtti flashmob emlékére nevezték el a fát Norma-fának.

Más vélemények szerint a fa mellett valaha vámszedő hely volt. A János-hegy környéki falvakból errefelé hordták az árut; s piacra igyekvőktől itt vonták le a vámtételeket, vagyis a normát. Ez a név ragadt rá az impozáns fára.

Hadrovics László azt a lehetőséget is felvetette, hogy a Normafa név előzménye a lármafa szó németesen kiejtett változata lehetett. Lármafának két különböző dolgot neveznek. A bányákban lármafának hívják azt a láncokkal felfüggesztett deszkát, amit veszély esetén megkongattak. Ilyen értelemben a lármafa egy kezdetleges hangszernek is tekinthető. Ugyancsak lármafának nevezték azokat a magaslatokon található póznákat, melyek csúcsára szalmát erősítettek. Veszély esetén a szalmát meggyújtották. Ennek a tűznek a lángja, illetve a füstje figyelmeztette az embereket a veszélyre, elsősorban ellenséges csapatok közeledtére.

A Normafa 1918-ban
A Normafa 1918-ban
(Forrás: Fortepan / CC BY-SA 3.0)

Akárhonnan is ered a neve, a valaha méltóságteljes bükkfa 1927-ben egy villámcsapás következtében kidőlt. A nevezetes fa törzsét a Margit-szigetre szállították, és betették a sziget tavába. A cél az volt, hogy a híres törzset a meszes gyógyvíz konzerválja. Míg egy 1972-es útikönyv szerint a terv nem vált be és a törzs teljesen elkorhadt, a Normafa honlapján az szerepel, hogy a törzs mészkővel a felismerhetetlenségig bevonva ma is a szigeti vízesésben látható.

Azt nem tudjuk eldönteni, hogy a fatörzs ott rejtőzik-e a mészkőrétegek alatt vagy sem. Az viszont biztos, hogy a Normafa elnevezés él. A kirándulóhely és a Gyermekvasút megállója mellett egy szálloda és számos egyesület is a Normafa nevet viseli, a valaha itt álló nagy bükkfa emlékére.

Források

Kiss Jenő: Földrajzi nevek etimológiai szótára

Panoráma útikönyvek (1972) Budapest

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!