0:05
Főoldal | Rénhírek

Amit a többnyelvűek jobban tudnak

Az a képességünk, hogy más emberek helyébe tudjuk képzelni magunkat, egész életünkben fejlődik. A gyerekeknek sokszor nehézséget okoz kitalálni, milyen információkat tud beszélgetőpartnerük. Egy friss kutatás szerint a többnyelvűek előnyben vannak.

nyest.hu | 2015. június 9.

Képzeljük el az alábbi kísérletet. Egy felnőtt és egy gyerek egymással szemben ül egy asztalnál. Az asztalon három, különböző méretű játékautó van. A legkisebb autót úgy helyezték el, hogy csak a gyerek láthassa: például egy kartonlap takarja el a felnőtt elől a játékot. A felnőtt így szól: „Látok egy kicsi autót. Kérlek, add ide." Vajon mi történik? Melyik autót választja a gyerek?

A Chicagói Egyetem kutatói a fenti kísérleti helyzetben egynyelvű és kétnyelvű 4 és 6 év közötti gyerekeket vizsgáltak. A harmadik csoportot pedig olyan gyerekek alkották, akik ugyan csak egy nyelvet beszéltek, de rendszeresen hallottak egy másik nyelvet. A kutatók nem csak azt jegyezték fel, hogy a gyerekek melyik játékautót nyújtották át, hanem azt is, hogy rápillantottak-e a kísérletvezető által nem látható legkisebb autóra.

A kéknyelvűség viszont nem biztos, hogy előny
A kéknyelvűség viszont nem biztos, hogy előny
(Forrás: Wikimedia Commons / Patrick Doheny / CC BY 2.0)

Azok a gyerekek, akiknek az életében több nyelv játszott szerepet – tehát a kétnyelvűek, valamint a rendszeresen egy másik nyelvet is hallók – sokkal inkább bele tudtak helyezkedni a velük szemben ülő felnőtt helyébe. Ezeknek a gyerekeknek a 3/4-e nyújtotta át a közepes méretű autót, azaz a legkisebbet azok közül, amit a felnőtt láthatott. Az egynyelvű gyerekeknek viszont csak a fele döntött így. Sőt az is kiderült, hogy az egynyelvűek nagyobb valószínűséggel néztek a rejtett kicsi autóra, mint többnyelvű vagy több nyelvet halló társaik.

Számos korábbi kutatás bizonyította, hogy a többnyelvűség jó hatással van az agyra. A többnyelvűek jobbak a tervezésben és a figyelmük tudatos irányításában, valamint átlagosan 5 évvel később kezdődik náluk az időskori demencia, azaz szellemi hanyatlás. Ám ez a Samantha Fan és Zoe Liberman által vezetett kísérlet volt az első, mely azt mutatta ki, hogy már azok a gyerekek is előnyben vannak, akik rendszeresen egynél több nyelvet hallanak.

Akinek csak egy nyelv van a tarsolyában, hátrányban van?
Akinek csak egy nyelv van a tarsolyában, hátrányban van?
(Forrás: Wikimedia Commons / Elena Harrison / CC BY 1.0)

Forrás

Do you see what I see?

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!