0:05
Főoldal | Rénhírek

A termékeny nők társasága kreatívabbá teszi a férfiak nyelvhasználatát

Ha termékeny nővel beszélnek, a férfiak másképp viselkednek, bár valószínűleg erről fogalmuk sincs. Az egyik különbség az, hogy kreatívabban használják a nyelvet, azaz kevésbé alkalmazkodnak beszédpartnerükhöz.

nyest.hu | 2015. január 12.

Ha egy férfi nőt lát, megbolondul – tartják sokan. Most egy kutatásból az derült ki, hogy azok a férfiak, akik termékeny nők társaságába kerülnek, valószínűbb, hogy kreatív nyelvi megoldásokkal élnek, mint azok, akik éppen nem termékeny periódusban levő nőkkel beszélgetnek. A jelenséget azzal magyarázzák, hogy a férfiak rátermettségüket, kiemelkedőségüket próbálják ezzel öntudatlanul is kifejezni. A Michael Kaschak pszichológus professzor által vezetett kutatásról a PLoS ONE magazinban jelent meg tanulmány – számolt be a The Conversation.

A kutatásból az derült ki, hogy azok a férfiak, akik éppen termékeny periódusukban levő, azaz a menstruációs ciklusuk közepénél járó nőkkel beszélgetnek, érzékelve azok apró arcszínváltozásait, szagát és hangszínét, azonnal bekapcsolják párzási vágyukat. Ez többek között abban nyilvánul meg, hogy másképpen kezdenek beszélni.  

A beszélgető felek általában egymáshoz igazítják az általuk használt nyelvtani szerkezeteket; ezzel fejezik ki összetartozásukat. Ilyenkor hasonló hosszúságú és szerkezetű mondatokat mondanak a beszélgetőpartnerek. Amikor azonban egy férfi egy éppen fogamzóképes nővel beszélget, a mondatszerkezetek közelítése sokkal kevésbé jellemző. Ebben az esetben sokkal inkább használnak olyan szerkezeteket, amellyel kitűnnek, fölhívják magukra a figyelmet.

Az egyik kísérletben 123 fiatal, főiskolás férfi nyelvi viselkedését figyelték meg. A kísérleti alanyoknak 5 főiskolás lánnyal kellett beszélgetniük; a lányok a menstruációs ciklusuk különböző pontjain jártak, amikor a fiúkkal beszélgettek. Miután összeismerkedtek, rajzokról kellett készíteniük egy-egy rövid, egysoros leírást.

Az eredmények azt mutatták, hogy amikor a nők a menstruációs ciklusuk elején vagy végén jártak, a férfiak 62 százalékban utánozták a mondatszerkezeteiket. Amikor azonban a menstruációs ciklusuk közepén voltak a nők, akkor csak 49,7 százalékban másolták a mondataik szerkezetét a férfiak.

Csak utánozzuk egymást?
Csak utánozzuk egymást?
(Forrás: Wikimedia Commons / Riza Nugraha / CC BY 2.0)

Az eredmények azzal magyarázhatóak, hogy a férfiak, ha párt akarnak szerezni maguknak, próbálnak kiemelkedni a vetélytársaik közül, ezért használnak eltérő nyelvtani szerkezeteket. Ez azonban ellentmond annak a számos vizsgálattal alátámasztott elképzelésnek, hogy a partnerhez való vonzódás éppen a viselkedés közelítésében nyilvánul meg. A kísérlet vezetője azzal magyarázza ezt a viselkedést, hogy a nyelvi non-konformitás, egyfajta kreativitás, amely a férfi éleslátását, és a többiektől való különbségeit jelzi. „Az eredmények behatóbb magyarázatához azonban további vizsgálatokra lesz szükség” – mondta el Kaschak professzor.

Ugyan a vizsgálatban nem kérdeztek rá arra, hogy a férfiak tudatában voltak-e saját nyelvi viselkedésüknek, az ilyen nyelvtani alkalmazkodások vagy épp eltérések – mondják a kutatók – rendszerint nem tudatos folyamatok eredményei. Tehát szinte biztosra lehet venni, hogy a kísérleti alanyoknak fogalmuk sem volt arról, hogy utánozzák-e a partner nyelvi viselkedését vagy sem.

Forrás

Men get creative with grammar when they want to impress fertile women

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!