0:05
Főoldal | Rénhírek
Csányi Vilmos előadása

Állatokról és emberekről

Az állatok kommunikációja csupán néhány értelmezhető jelet tartalmaz, az emberi nyelv viszont nemcsak jelek adására képes, hanem gondolatok cseréjére is.

nyest.hu | 2014. március 27.

Megtekinthetővé vált a A Társas-Kognitív Nyelvészeti Kutatócsoport 2014. évi tavaszi Nyelvkeletkezés és evolúció című előadás-sorozatában Csányi Vilmos március 24-én elhangzott Az emberi kommunikáció evolúciója című előadása.

Az ember az együttműködő, nyelvet beszélő, azonos hiedelmeket elfogadó és csoportjainak szerveződését együttesen elhatározó komplex közösségek létrehozásával vált ki az állatvilágból. Ennek a hosszú, sok millió éves folyamatnak a főbb állomásait már elég jól körvonalazták az ezzel foglalkozó tudományok.

Az állatok kommunikációja nem hasonlít az emberi nyelvre, csupán néhány értelmezhető jelet tartalmaz, amelyek természetesen fontos szerepet játszanak az állatcsoportok életében. Az állati elme zárt rendszer.

Állatokról és emberekről
Forrás: Wikimedia Commons / Michael Rosenbaum / CC BY-SA 2.0

Az emberi nyelv viszont nemcsak jelek adására képes, hanem gondolatok cseréjére is. Az ember elméje ezért nyitott és számtalan konstrukciós folyamat segítője, amelyekre az állatvilágban nem találunk példát. Evolúciós kialakulására csak a közösségek kialakulását segítő összetett folyamatok vizsgálatával nyerhetünk bepillantást.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2014. március 29. 11:31
2 Krizsa

@Sultanus Constantinus: Az előadó és még sok millió "kultúrember" úgy gondolja, hogy ő nem állat. Valóban nem, mert a legtöbb állat sokkal kevésbé parazita és sokkal többet is tud, mint a legtöbb ember. Köztük (az állatok között) én is.

9 éve 2014. március 29. 10:32
1 Sultanus Constantinus

Több dologban nem értek egyet a cikkel, eléggé elavult nézeteket képvisel.

"Az ember az együttműködő, nyelvet beszélő, azonos hiedelmeket elfogadó és csoportjainak szerveződését együttesen elhatározó komplex közösségek létrehozásával vált ki az állatvilágból."

Mire alapozzák azt, hogy az állatok között nincs együttműködés, csoportokba szerveződés? Számos más állatfaj képes erre, és ugye azt se feledjük, hogy biológiailag az ember ugyanolyan állat, mint a többi, tehát a "vált ki az állatvilágból" kijelentés bár a köznyelvben megállja a helyét, de tudományosan az ember is egy állatfaj.

"Az állatok kommunikációja nem hasonlít az emberi nyelvre, csupán néhány értelmezhető jelet tartalmaz, amelyek természetesen fontos szerepet játszanak az állatcsoportok életében."

Ez sem igaz ebben a formában, kicsit árnyalni kellene. Az állatok nyelve valóban korlátozottabb, de itt is vegyük azt figyelembe, hogy azért, mert az ember nem ért valamit vagy nem tudja bizonyítani, nem jelenti azt, hogy az nincs vagy nem úgy van. Ahogy az állatok nem értik az emberek nyelvét, úgy az emberek sem értik az állatokét.

"Az állati elme zárt rendszer."

Ez meg egyenesen hülyeség. Ha így lenne, nem lehetne semmilyen állatot megtanítani, beidomítani semmire. Ott vannak pl. a delfinek, vagy pl. a papagájok, amelyek emberi beszédet képesek utánozni (és a viselkedésük sokszor arra mutat, hogy valószínűleg értik is, amit megtanultak), akkor meg miről beszélünk?