0:05
Főoldal | Rénhírek

Alice Munro kapta az irodalmi Nobel-díjat

Alice Munro kanadai írónő kapta a 2013. évi irodalmi Nobel-díjat. A Svéd Akadémia október 10-én 13 órakor Stockholmban jelentette be döntését.

nyest.hu | 2013. október 10.

Peter Englund, a Svéd Akadémia titkára a kortárs novella mestereként méltatta a 82 éves írónőt, akit régóta a díj várományosaként emlegettek.

Alice Munro 2009-ben elnyerte a Nemzetközi Man Booker Díjat, idén nyáron azonban bejelentette, valószínűleg felhagy az írással. Munro elsősorban novellaszerzőként ismert, ám sokak szerint annyi mélységet, bölcsességet és precizitást visz írásaiba, mint a regényírók többsége egész életművébe. Művei magyarul a Park Kiadó gondozásában jelentek meg.

Szeret, nem szeret (2006)

Csend, vétek, szenvedély (2007)

Egy jóravaló nő szerelme (2009)

Asszonyok, lányok élete (2009)

Mennyi boldogság (2011)

1991 óta Alice Munro a 13. Nobel-díjas írónő. Legutóbb, 2009-ben Herta Müller részesült a díjban, amely mellé 8 millió svéd korona (272,3 millió forint) is jár.

Alice Munro
Alice Munro
(Forrás: Facebook / Magyartanárok Egyesülete)

Alice Munrót régóta a Nobel-díjra esélyesek között emlegették. Bár a könyves blog nemrégiben – érdemei elismerése mellett – éppen esélyessége ellen érvelt: „Alice Munro nő is és amerikai is, vagyis duplán hátrányból indul. Pedig minden versenyen akad valaki, akinek az érdemei mellett szentimentális okokból is szurkolunk. Egy negyven éve megözvegyült, 82 éves írónő, aki harcol rákkal és szívbetegséggel, épp ilyen lehet.” Nem lett igazuk, nekünk pedig Nádas Péter Nobel-díjára még legalább egy évet várnunk kell...

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!