0:05
Főoldal | Rénhírek

Akit a Jóisten büntetett

Vladimir Rott édesapja 39 és fél éves volt, amikor elvitték Szibériába, és ő maga is ennyi idős volt, amikor családját hátrahagyva 1974-ben Kanadába menekült.

MTI | 2013. május 8.

Készülő új kötetéről, A sors ellenében című könyvsorozata harmadik részéről, A találkozások öröméről is beszélt keddi irodalmi estjén a magyar származású kanadai szerző, Vladimir Rott, aki több könyvet is írt már családja történetéről. A Széphalom Könyvműhely rendezésében megtartott eseményen Vladimir Rott felidézte élete történetét: az 1935-ben a Szovjetunióban született szerző 3 éves volt, amikor édesapját letartóztatták, a 12 évnyi szibériai fogságból küldött leveleiből született később elsőként megjelent könyve.

Vladimir Rott – aki nyugdíjba vonulása előtt mérnökként dolgozott – 2005-ben kezdett könyveket írni, ám folyamatosan vezette naplóját. Az Apám levelei a szibériai munkatáborokból 2007-ben látott napvilágot angolul és magyarul. Majd 2008-ban kiadták A sors ellenében című sorozatának első részét, a Szenvedésből vigaszt, a második rész pedig A fölfedezés öröme címmel jelent meg 2010-ben. Legutóbbi kötetét Miszovaja állomás címmel 2012-ben adták ki.

Mezey Katalin, a Széphalom Könyvműhely vezetője az MTI-nek elmondta: Vladimir Rott írásaira Kun Miklós történész hívta fel a figyelmét 2006-ban. Az írót bemutatva szólt arról, hogy Vladimir Rott szülei – Spielberger Regina és Róth Ferenc – 1931-ben települtek ki a Szovjetunióba, de mint később kiderült, sokkal rosszabb helyzetbe kerültek az itthoninál. Bár tudták, hová mennek, a szerző édesapja idealista volt.

Vladimir Rott már a Szovjetunióban született, gépészmérnöknek tanult, majd dolgozott Szibériában, később Kanadába disszidált magyar unokatestvérei segítségével. Az író, aki soha nem élt Magyarországon és oroszul ír, irodalmi estjét magyar nyelven tartotta meg. Előadását számos családi fénykép bemutatásával tette átélhetővé. Felidézte, hogy édesapja 39 és fél éves volt, amikor elvitték Szibériába, és ő maga is ennyi idős volt, amikor családját hátrahagyva 1974-ben Kanadába menekült. A megjelent kötetek ezekről az időkről és a későbbiekről szólnak. Írásaiban a szerző beszámol arról is, hogy csak Kanadában kezdtek el foglalkozni zsidóságukkal, addig ez édesanyja titka volt.

Legutóbbi könyve, a Miszovaja állomás zsidó és mongol származású felesége családjának felkutatásáról szól. Az irodalmi est vendége volt a szerző felesége, Iya Rott mellett a Csernikh házaspár, akik segítették a szerzőt a keresésben és szerepelnek a könyvben is. „Ha valaki azt gondolja, hogy ő szerencsétlen, akit a Jóisten megbüntetett, olyasvalaki, akivel nem történt semmi jó az életben, olvassa el az Apám leveleit és meglátja, milyen gyönyörű az ő élete” – zárta előadását Vladimir Rott.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!