0:05
Főoldal | Rénhírek

A Wikipedia második irodája Indiában nyílt meg

A San Franciscó-i székhelyű Wikipedia második irodáját Indiában, Új Delhiben nyitotta meg, hogy növelje az indiai nyelvű szócikkeket.

nyest.hu | 2011. november 3.

A Wikipedia jelenleg az ötödik leglátogatottabb internetes oldal a Google, a Microsoft, a Facebook és a Yahoo! után. A világon szinte mindenhol népszerű internetes enciklopédián azonban még mindig feltűnően kevés az indiai nyelvű szócikk.

A hindi nyelvet legalább 400 millió ember beszélheti, de a hindi nyelvű wikipédia csak nemrég érte el a 100 ezer szócikket, és ezzel mindössze a negyvenedik legnagyobb változatnak számít. Olyan nyelvek is megelőzik a hindit, mint az egyaránt nagyjából 3 millió ember által beszélt Fülöp-szigeteki warai, a litván vagy a szlovén nyelvek, illetve a még ezeknél is lényegesen kisebb baszk. (A magyar wikipédiának már 200 ezernél is több szócikke van.) A hindi nyelvű után a telugu, a tamil, a maráthi, a manipuri és a bengáli wikipédiák a nagyobb indiai nyelvű változatok.

A cég többek között az indiai nyelvű szócikkek népszerűsítésének érdekében nyitotta meg a San Franciscóin kívüli eddigi első irodáját Indiában, Új Delhiben. Hasonló okokból tervezi a cég a közel-keleti terjeszkedést is, az arab nyelvű tartalmak fejlesztésének elősegítésére.

Forrás

The Times of India: Wikipedia opens India office

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!