0:05
Főoldal | Rénhírek
Vízibivalyversenyek és matrilineáris örökösödés

Az ötödik klasszikus dravida nyelv

Indiának 23 hivatalos nyelve van, de még így is több milliós nagyságrendű nyelvet beszélnek az országban, melyeknek semmilyen státusza sincs. Kulturális szempontból ezek közül talán a legfontosabb a dravida nyelvek közé tartozó tulu nyelv, aminek az írott irodalma, ha nem is bőséges, de legalább hatszáz éves hagyományra tekint vissza.

Péli Péter | 2011. június 20.

A tulu Dél-India négy nagy nyelve – telugu, tamil, kannada, malajálam – mellett az ötödik jelentős irodalommal rendelkező dravida nyelv. Legkorábbi, mintegy 600 éves írásos emlékeinél is sokkal régebbi lehet azonban a nyelv szájhagyománya. A leghosszabb tulu epikus mű, a Sziri Paddana versszámában például Homérosz Iliászához hasonlítható.

A Sziri Paddana főhőse egy nő, és ez egyben rámutat a tulukra egy bizonyos szintig máig kiható társadalmi berendezkedésre. A tuluknál ugyanis az örökösödés korábban anyai nagybátyákról szállt unokaöccsökre, ami szociológiai szempontból matrilineáris (de férfi-központú) rendszernek számít, a neve pedig Alija Kattu. A tulu nők nem költöztek férjükhöz, válási és újraházasodási joguk volt, és az uralkodói jogok is a lánytestvérek oldalán öröklődtek.

A tulu nyelv jelenlegi hátrányos helyzete félig-meddig a terület korábbi uralkodóinak is köszönhető. A tuluk lakhelyét nagyjából ezer éven át (i.sz. 450-1400) egy dinasztia, az Alupa dinasztia uralta. S bár a terület lakóinak végig tulu lehetett az anyanyelve, az Alupa uralkodók a kannada nyelvet használták az adminisztrációra és a kormányzásra – például a dinasztia 7. századtól rendszeresen kiadott pénzérméinek is kannada nyelvű volt a felirata. A tulu nyelv sose kapott magas szintű, uralkodói támogatást.

A tulu egyébként nem a két másik szomszédos dravida nyelvnek, a kannadának és a malajálamnak közeli leszármazottja vagy keveréke. A tuluban megőrződött proto-dravida nyelvtani elemek miatt a nyelvészek úgy gondolják, hogy legalább 2000 éve válhatott el a nyelvcsalád tamil-kannada ágától, melybe a másik két nyelv is tartozik. A tulunak korábban saját – a malajálaméhoz nagyon hasonló – írása is volt, de ma már leginkább a kannada nyelv betűivel írják.

Tulu Nadu és tulu beszélők és a dravida nyelvek Indiában
Tulu Nadu és tulu beszélők és a dravida nyelvek Indiában
(Forrás: wikimedia commons / BishkekRocks (nyest.hu))

A tuluk ma legalább 2 millióan laknak ősi lakhelyükön, a tengerpart mentén India Karnataka és Kerala államainak találkozásánál. A tuluk India függetlensége óta szeretnék, hogy saját államuk legyen. Ezt nagy számuk és földrajzilag jól koncentrált lakhelyük is indokolná. A tuluk által lakott (tervezett Tulu Nadu állam) terület fő városa Mangalor. A város lakosságát tekintve nagyon heterogén – laknak itt muszlimok, keresztények, kannadák, konkániak és dzsainok – akiket sok esetben a közös tulu nyelv köt össze, bár az államban hivatalos kannadát is szinte mindenki beszéli.

A tuluknak jelentős saját kulturális hagyományaik vannak, melyek között szerepel a jaksagana táncos-színház, a korábban említett epikus művek, a paddanák, vagy a népszerű helyi sport, a vízibivalyverseny, tulu nevén a kambala. A rizsföldekhez hasonló sáros-vizes talajon egy-egy pár vízibivalyt versenyeztetnek egymás ellen, akik irtózatos tempóval húzzák „hajtóikat” maguk után, nem ritkán 20 ezer lelkes szurkoló (és fogadó) néző előtt.

A tulu nyelvnek felügyeleti szerve is van (Tulu Sahitya Academy), és több helyen is oktatják, annak ellenére, hogy státusza egyik államban sincs. Legalább négy középiskolában lehet tuluul tanulni Tulu Naduban, és a Mangalori Egyetemen magasabb szintű oktatása is folyik a nyelvnek. Mangalorban tulu nyelvű filmek is rendszeresen készülnek, bár évente csak egy-kettő. A tulu anyanyelvűek természetesen azt szeretnék, ha nyelvi jogaik tovább szélesedhetnének a jövőben.

Forrás:

IBN Live: The tragic tale of Tulu language

Boloji.com: Tulu Nadu: The Land and its People

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!