0:05
Főoldal | Rénhírek

100 millió szóval bővült a Wikipédia

A jelenleg is legnagyobbnak számító enciklopédia most további 16 millió szóval bővül, főleg afrikai és indiai nyelvek szócikkeivel.

nyest.hu | 2010. július 15.

A Wikipédia méretének illusztrálására az a legjobb, ha annyit mond az ember, hogy már most 25-ször nagyobb, mint az első számú nyomtatott enciklopédiának tartott Encyclopædia Britannica. Az európai nyelvű wikipédiák többségükben mind nagyon informatívnak számítanak, de az afrikai és indiai nyelvű szócikkekből még hiány van. Ezt igyekszik fordítási csoportok munkájával kibővíteni a Wikipédia – jelenti a romániai Softpedia honlapja.

Önkéntesek és fordítók a Google fordítóprogramjával együttműködve ültetik át a legnépszerűbb angol nyelvű szócikkeket más nyelvekre is. Különösen hiányosak az indiai nyelvek wikipédiái, de az arab és a szuahéli is erősen alureprezentált a nyelvek elterjedettségéhez képest.

Jelenleg is 16 millió szónyi adat lefordításán működik a Wikipédia fordítócsapata, arab, gudzsaráti, hindi, kannada, szuahéli, tamil és telugu nyelvekre. Eddig összességében már több mint 100 millió szót fordítottak le a többnyire önkéntesekből álló lelkes felhasználók.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!