0:05
Főoldal | Rénhírek

A magyar nyelv élen a Wikipédián

A magyar nyelv igen előkelő helyen szerepel a világ legnagyobb online enciklopédiájában. Bár nem beszélik sokan, a 270 nyelv közül a 17.

nyest.hu | 2010. január 14.

Jelenleg a Wikipédia a világ legnagyobb enciklopédiája: csak az angol változata több mint 3 millió cikket és 1 milliárd szót tartalmaz, ami 25-ször több, mint a sokáig első számúnak tartott nyomtatott Encyclopædia Britannica „készlete”. A Wikipédia magyar nyelvű változata az igen előkelő 17. helyen szerepel az online lexikon többi 270 nyelve között.

A magyar Wikipédia 2008. július 17-én érte el a 100 ezres határt, és jelenleg már több mint 152 ezer szócikke van. Ezzel olyan nagy nyelveket is megelőz például, mint az arab, a koreai, az indonéz vagy a hindi. Pedig a magyar 15 millió beszélőjével a világ csupán 59. legelterjedtebb nyelvének számít. Az európai nyelvek között 13 olyan is akad, amelyet lényegesen nagyobb számban beszélnek, mint a magyart.

A cikkek átlagmérete alapján a magyar még ennél is jobban szerepel: a legfrissebb adatok szerint a 13. nyelv. A nagy (100 ezernél több cikket tartalmazó) Wikipédiák közül az egy főre jutó cikkek számát tekintve pedig a magyar a 10. a természetes nyelvek között.

Források:

http://meta.wikimedia.org/wiki/Complete_list_of_language_Wikipedias_ordered_by_size

http://meta.wikimedia.org/wiki/List_of_articles_every_Wikipedia_should_have/Expanded

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Wikipedia_Milestones

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...