0:05
Főoldal | Rénhírek

A történelem egyik legkorábbi agyműtétje

Ókori fogprotéziseket és agyműtétet is bemutat a Rómában szerdán nyíló orvostörténeti múzeum.

MTI | 2012. július 15.

A világ legrégebbi agyműtéte látható a római La Sapienza egyetem orvosi és régészeti kara által létrehozott múzeumban. Az operáció nyomát egy 3. századi gyermekcsontváz koponyája őrizte meg.

A leletet 1995-ben találták meg az ókorban a mai Rómához tartozó Fidene területén végzett ásatás közben. A nagyközönség a csontvázat az orvostörténeti múzeumban láthatja először.

„Egy ötéves kisfiú koponyáját nyitották meg, valószínűleg vérrögöt távolítottak el belőle. A csontváz az ókor egyik legmagasabb szintű műtéti beavatkozásának emlékét őrizte meg. Az operáció után a kis beteg még harminc-negyven napig élt” – mondta el az olasz sajtóban Valentina Gazzaniga, a múzeum igazgatója.

A múzeumban állítják ki azokat a végtag- és fogprotéziseket is, amelyek a legnagyobb ókori római temető sírjaiból kerültek elő a mai olasz fővároshoz közeli Collatinában, ahol több mint kétezer embert temettek el a 2-3. században.

Az orvostörténeti múzeum ritkaságainak számítanak azok a császárkori fogadalmi szobrocskák, amelyekkel betegek és hozzátartozóik gyógyulást kértek, vagy éppen ezt köszönték meg az isteneknek. A terrakotta szobrok a beteg testrészt ábrázolták, legtöbbször kezet, lábat, de női mellet és méhet is. Az ókori orvostudomány felelevenítése mellett a múzeum bemutatja a középkori gyógyszerészet és a modern ortopédia eszközeit is.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2014. július 15. 09:56
1 deakt