0:05
Főoldal | Rénhírek

A szabad iskolaválasztás befolyásolja az iskolai szegregációt

Egy kutatás szerint nem a lakóhelyi elkülönítés, hanem a szabad iskolaválasztás befolyásolja a legerőteljesebben az iskolai szegregációt. A felmérés eredményéről az X Kommunikációs Központ közleményben tájékoztatta az MTI-t.

MTI | 2013. július 9.

Kertesi Gábor és Kézdi Gábor a legnagyobb roma lakosságú száz magyar városban vizsgálta, hogy a roma diákok iskolai szegregációja mögött milyen helyi döntéshozatali, illetve társadalmi okok állnak. A Roma Oktatási Alap által támogatott kutatás szerint a roma gyerekek elkülönítésére a szabad iskolaválasztás van a legnagyobb hatással. A kutatás lényeges megállapítása, hogy a helyi oktatáspolitika befolyásolja ugyan a diákok iskolák közti eloszlását, ennél azonban sokkal erősebb annak a hatása, hogy „a középosztálybeli vagy jobb módú szülők elviszik gyerekeiket a település iskoláiból” – olvasható a közleményben.

Hozzátették, a legjobb képességű diákok többnyire a legjobb eredményeket elérő iskolákba kerülnek, míg a kevésbé jónak hitt képességű gyerekek a rosszabb iskolákba. „Ez egy színvak-kiválasztódási folyamat, ahol az iskolák nem veszik figyelembe a tanulók etnikai hovatartozását, ám a kiválasztás etnikailag egyenlőtlen elosztást eredményez a különböző iskolák között” – írták. Közölték: korábbi adatokból az látszik, hogy míg 2006 és 2008 között csökkent az iskolai szegregáció mértéke, azóta ismét emelkedni kezdett.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
10 éve 2013. július 9. 14:35
1 Sigmoid

Istenem azt a szélsőbaloldali mindeneteket... Le a szabadsággal, mi?

Ha valaki esetleg kidugja a fejét Magyarországról, akkor rájöhet, hogy pl. az amerikai típusú GETTÓSODÁS egyik elsődleges hajtóereje az iskolakörzet-rendszer.

Ti. ahol nem jó az iskola társadalmi összetétele, onnét a középosztálybeliek ELKÖLTÖZNEK.

Igen baz, FOGJÁK MAGUKAT, ELADJÁK A LAKÁST, ÉS ELKÖLTÖZNEK! Vagy akkor a következő az lesz, hogy a szegregáció elsődleges oka a RÖGHÖZKÖTÉS HIÁNYA?!

Vezessétek már be a jobbágyrendszert, ott nincs szegregáció.