0:05
Főoldal | Rénhírek

A szegregációt erősítik?

Egy roma felsőoktatási hallgatókat tömörítő szervezet szerint a romák társadalmi integrációval ellentétes, ha az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) oktatáspolitikai vagy szakmai koncepció nélkül működtetne alapfokú és felsőoktatási intézményeket – tudósít az MTI.

Edupress | 2012. szeptember 20.

A ternYpe (’ifjúság’) Magyarország Hálózat, amely felsőoktatási intézményekben tanuló több mint ötszáz roma és nem roma fiatalt tömörít, Farkas Flóriánnak, az ORÖ elnökének címzett, az MTI-hez is eljuttatott hétfői közleményében úgy fogalmazott: a magyar kormány azt hirdeti, hogy a romák felzárkóztatása, az esélyegyenlőségi programok és a nemzeti stratégiák egyik tartópillére csak a megfelelő minőségű és szintű oktatás lehet, de a szervezet álláspontja szerint az elmúlt másfél-két évben még mindig csak „a szegregációt elmélyítő cselekedeteket” tapasztaltak, „mézesmázos szavakat” hallanak, ezért valós tetteket, eredményeket követelnek.

Azzal, hogy az ORÖ intézményfenntartóként az ország több pontján különböző szintű iskolákat kíván működtetni, csak a szegregációt fogja erősíteni – írták a közleményben, hozzátéve, hogy szerintük a cigányiskolák létrehozásával a kormány csak a felelősség elől akar kihátrálni, és ebben az ORÖ vezetője ismét aktív szerepet vállal.

Farkas Flórián augusztusban jelentette be: a Nógrád megyei Szirák általános iskolája mellett egy szolnoki oktatási intézményt és a szintén Jász-Nagykun-Szolnok megyében lévő Tiszapüspöki iskoláját is az ORÖ tartja fenn, hivatalosan 2012 júniusától.

Az öt éve alakult nemzetközi szervezet magyarországi csoportja arra kéri a roma érdekképviselet vezetőjét, mutassa be az iskolák működésére vonatkozó tervezetét, oktatási reformprogramját, és tegye világossá, miként kíván megfelelő, egyenértékű feltételeket teremteni ezekben az intézményekben, és nem „politikai vagy ideológiai alapon” választ intézményvezetőket. 

A ternYpe a közleményben kifogásolta azt is, hogy az ORÖ vezetése sem tavaly, sem az idén nem tartott megemlékezést augusztus 2-án, a roma holokauszt évfordulóján. A szervezet felszólította Farkas Flóriánt, hogy az új roma politikáját hirdető „törvényesség, szakmaiság, erkölcsiség” szellemében tevékenykedjen a választott testület élén, továbbá válaszoljon a személyét érintő vádakra, az ORÖ pedig számoljon be eddig végzett munkájáról, programjairól, az állami támogatások felhasználásáról.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!