0:05
Főoldal | Rénhírek

A pápa címere és mottója

Ferenc pápa megtartotta püspöki címerét és mottóját – jelentette be Federico Lombardi szentszéki szóvivő hétfői sajtótájékoztatóján.

MTI | 2013. március 19.

A Vatikán hivatalos honlapja részletes leírást közölt az új pápa címeréről. A címeren kék színű pajzs látható, közepén sárga nappal. Ebben a Jézusnak az IHS betűkből álló monogramja olvasható, ami a jezsuita Jézus Társaság címerét idézi. A pajzsot a Szűz Máriát jelképező csillag díszíti és a Szent Józsefet a spanyol egyházi ikonográfiában szimbolizáló, elsősorban olajáról ismert nárdus gyümölcse. A címer háttere a XVI. Benedek által választott korábbi pápai címer elemeit vette át a kontinuitás jegyében.

A pápa címere és mottója
Forrás: attualita.vatican.va

Ferenc pápa megtartotta eddigi mottóját is: a „Miserando atque eligendo” latin idézet a Szent vagy tiszteletre méltó Béda (672–735) angol bencés szerzetes egyik művéből származik és Máté evangéliumára utal (Mt 9,9), amelyben Jézus a bűnös embernek „megkönyörült és kiválasztotta”.

A sajtótájékoztatón Lombardi elmondta, hogy elkészült a pápai halászgyűrű is, melyet Ferenc pápa a keddi beiktatási szentmisén fog megkapni. Az aranyozott ezüstgyűrű Szent Pétert ábrázolja kezében az egyházat ábrázoló kulcsokkal. A pápa több változat közül választotta ki ezt a gyűrűt, amely olasz művész, Enrico Manfrini alkotása.

A szóvivő közölte, hogy a bizalmas vatikáni dokumentumok kiszivárogtatásáról készült Vatileaks-dosszié „már a pápa rendelkezésére áll”. Lombardi hozzátette: „csodálkoznék, ha megválasztása óta a pápának ideje lett volna a dossziét lapozgatni”.

A szentszéki szóvivő közölte, hogy Ferenc pápának egyelőre nincsen email címe, így a hívők elektronikus levélben egyelőre nem gratulálhatnak neki.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!