0:05
Főoldal | Rénhírek

A Nyelvstratégiai Intézetről ír a The Wall Street Journal

Nemzetközi visszhangja is van a Magyar Nyelvstratégiai Intézet fölállításának. Nyilatkozik az ügyben Pálinkás József, Balázs Géza és Nádasdy Ádám is.

nyest.hu | 2014. március 25.

A Magyar Nyelvstratégiai Intézet felállításának híre a nemzetközi sajtóba is eljutott. Nemrégiben a The Wall Street Journal blogjában olvashattunk összefoglalót az április elsején fölállítandó intézettel kapcsolatosan. Fehér Margit cikkében megszólal Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Balázs Géza, az ELTE-n működő Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport alapító-vezetője és Nádasdy Ádám nyelvész is.

A Nyelvstratégiai Intézetről eddig megjelent cikkeink

Százmillió forint „nyelvstratégiára”

Nyelvstratégiai Intézet: senkivel sem egyeztettek

Szupertitkos intézet 100 millió forintból

Hasznos oldal a Nyelvstratégiai Intézet ügyeiről

Mi Magyarország nyelvstratégiája?

Mi hiányszik a magyar nyelvstratégiából?

Nyelv és stratégia, nyelv és tudomány

A cikk a Magyar Nyelvstratégiai Intézet felállítását a kormány azon rendelkezéseinek kontextusában mutatja be, amelyek a kulturális és a tudományos élettel kapcsolatosak. Ilyen volt a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) 2010-es fölállítása, a 2014 februárjában induló Veritas Történetkutató Intézet, a 2013-ban megalapított Nemzeti Örökség Intézete, illetve a Nemzetstratégiai Intézet is. Az újonnan létrehozandó Nyelvstratégiai Intézet céljaival kapcsolatosan a cikk írója Pálinkás Józsefet, az MTA elnökét idézve kiemeli, hogy ezek már 1825-ben, a Magyar Tudós Társaság (az MTA elődje) alapításakor is felmerültek. Ugyanakkor Pálinkás azt is hangsúlyozza, hogy az új intézmény a kormány adminisztratív szerveként és nem független tudományos kutatóműhelyként működik majd.

Pálinkás József
Pálinkás József
(Forrás: Wikipédia)

„A kormányrendeletből világos számomra, hogy az új intézetben nem fog tudományos kutatótevékenység folyni, hanem egy központi szerve lesz a Miniszterelnöki Hivatalnak, amelynek az elsődleges feladata az lesz, hogy előkészítse és koordinálja a kormány nyelvpolitikai döntéseit és nyelvművelő törekvéseit” – mondta el Pálinkás. A rendelet szerint az intézmény feladata Magyarország középtávú nyelvstratégiájának kidolgozása, amelyhez a magyar nyelv szerkezetének leírása, jellegzetességeinek a megragadása is hozzá tartozik, illetve ezek implementálása a közoktatásban használatos tananyagokba. Pálinkás azt is megjegyezte, hogy a magyar nyelv művelése és kutatása az MTA feladata.

Balázs Géza
Balázs Géza
(Forrás: linguistics.elte.hu)

Balázs Gáza, az ELTE Mai Magyar Nyelvi Tanszékének vezetője üdvözölte a kormány döntését. Szerinte a magyar nyelv védelemre és fejlesztésre szolul, mivel helyzete romlik, míg más nyelvek globálissá válnak. Balázs elmondása szerint „a kultúra össztársadalmi leértékelődése hatássa van a nyelvre is. A szókincs szűkül, a stilisztikai különbségek elhalványodnak, és egy alacsonyabb értékű nyelvváltozat válik a normává.” Sokan feltételezik, hogy a kormány Balázs Gézát bízza majd meg az új intézmény vezetésével. Ő azonban azt nyilatkozta, hogy egyelőre nem keresték meg ezzel, „de ez bármikor változhat”.

Nádasdy Ádám
Nádasdy Ádám
(Forrás: Wikipédia)

A legtöbb nyelvész azonban igencsak elcsodálkozott a kormány terveinek hallatára. Nádasdy Ádám, az ELTE nyelvészprofesszora szerint a kormány arra költi a pénzét, amire akarja, de ettől még az új intézet tevékenységének nem lesz köze a nyelvtudományhoz. „Nem az 1930-as évek Szovjetuniójában élünk, ahol Sztálin döntött afelől, hogy mi számít tudománynak, és mi nem” – mondta. „Olyan intézetre, ami a kormányrendeletben körvonalazódik, nincsen szükség” – tette hozzá. „Ha a politika akarná irányítani a tudományt, azt igazán nagy probléma lenne. Ennek nem szabadna megtörténnie” – mondta el Nádasdy Ádám.

Forrás

Mind Your Language, Says Hungary’s Government

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
10 éve 2014. március 25. 22:32
2 szigetva

@béta: Nyilván az ELTE hálózat adminisztrátora nincs abban a helyzetben, hogy visszautasítson egy IP cím–domain név összekötési kérést ilyesmire hivatkozva. Különben mit szeretnél? nonlinguistics.elte.hu? ☺

10 éve 2014. március 25. 20:56
1 béta

Nem akarok hinni a szememnek balázsgéza képaláírásánál... linguistics.elte.hu?????????? Mi köze a nyelvészethez egy olyan tanszéknek, amit egy közismert nemnyelvész, balázsgéza vezethet? És csak így jelző nélkül "linguistics"? Nóóóórmális???