0:05
Főoldal | Rénhírek
karakter-amézia

Elfelejtenek írni a netező kínai fiatalok

A netező és mobilozó kínai és japán fiatalok egyre kevesebbet írnak kézzel, és emiatt kezdik elfelejteni a bonyolult karakterek írását, mert a számítógépeken és a mobiltelefonokon ábécé vagy szótag alapú beviteli rendszerrel lehet megjeleníteni a kínai és a kandzsi karaktereket.

nyest.hu | 2010. augusztus 28.

A japán és kínai fiatalok iskolás idejük nagy részét azzal töltik, hogy megtanulják az íráshoz és olvasásához szükséges körülbelül háromezer karaktert. Manapság azonban a tanulmányok befejezése után egyre kevesebben írnak kézzel; a fiatalok túlnyomó többsége internetezik vagy mobilon esemesezik. A számítógépeken és a mobiltelefonokon pedig többnyire ábécé- vagy szótagalapú beviteli rendszerrel lehet megjeleníteni a kínai és a kandzsi karaktereket, mert billentyűzettel jelenleg ez a legegyszerűbb módszer. Így a netező és mobilozó kínai és japán fiatalok egyre nagyobb számban felejtik el a bonyolult karakterek írását – írja az AFP riportja.

Esemesező fital.
Esemesező fital.
(Forrás: wikimedia commons / Alton)

Egy áprilisi kínai felmérés szerint a fiatalok 83 százaléka ismerte be, hogy gondjai vannak a kínai karakterek írásával. A számítógépeken és a mobiltelefonokon használt ábécéalapú beviteli módszerrel fonetikusan kell beírni a szavakat – általában a pinjin átírás szerint – és utána a szoftver felkínál több azonos kiejtésű karaktert, amiből már csak ki kell választani a kívánt szónak megfelelőt. Így nem feltétlenül szükséges a karakterek pontos ismerete, kizárásos alapon vagy passzív memóriából is fel lehet ismerni azokat. Ez azt jelenti, hogy a beviteli programok nélkül sokan már nem emlékeznek, hogy hogyan is kell leírni egy adott karaktert. A jelenségnek már neve is van: karakter-amnézia.

Ugyanez a helyzet Japánban is, azzal az eltéréssel, hogy a kandzsi karakterek beviteli módszere többnyire a szótagalapú haraganákkal és katakanákkal történik. A kínai és japán fiatalok többsége már csak akkor ír kézzel, ha alá kell írniuk valamit. Nincs ez máshogy más országokban sem, csak más nyelvek írásához nem szükséges aktívan emlékezni több ezer írásjegyre.

Egyesek félnek, hogy a karakterek tömeges elfelejtése miatt előbb-utóbb a pinjin átírás általánosulhat, és leválthatja a kínai karaktereket. Ugyanakkor léteznek alternatívái is az ábécé- vagy szótagalapú beviteli rendszereknek. A kínai nyelvhez kidolgozott Wubi beviteli rendszer például a karakterek vonásain alapszik. Ennek a módszernek az elsajátítása azonban lényegesen nehezebb és időigényesebb, mint a pinjin átírásos beviteli rendszer esetében, ezért nem örvend nagy népszerűségnek.

A Wubi billentyűzet - túl bonyolult.
A Wubi billentyűzet - túl bonyolult.
(Forrás: wikimedia commons)

A mostani tendenciát megfordíthatja azonban az érintőképernyős technológia elterjedése. Az ilyen képernyőkön ugyanis ugyanúgy lehet lerajzolni a karaktereket, mintha kézzel írnánk őket, és így a használóik memóriájában is ugyanúgy aktívan megmaradnak a karakterek.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!