0:05
Főoldal | Rénhírek
Videojáték, tévédoboz és pulzusmérő?

A Microsoft elfoglalná a nappalinkat

A Microsoft nagy sajtótájékoztatón mutatta be legújabb játékgép-terveit. Az Xbox One egyszerre tévé, windowsos számítógép, játékkonzol, és emellett ránézésre érzékeli az ember szívritmusát – már ha az előzeteseknek hihetünk... Nélkülözhetetlen kiegészítő lesz a szigszalag?

Takács Boglárka | 2013. május 22.

A Microsoft ígérete szerint forradalmasítani készül a szórakoztatást. A cég május 21-i sajtótájékoztatóján nem csak a legújabb Xbox videojáték-konzolt mutatták be, hanem a vállalat számos egyéb kapcsolódó tervéről is szó esett. Ön szeretne windowsos tévét, vagy inkább sírva futna ki a világból? Többet tud-e rólunk a Microsoft, mint saját magunk? Összefoglalónkból kiderül az is, mit takargat a világcég kissé zavartan...

Hifierősítőre hasonlít, szórakoztatóközpontnak hívják
Hifierősítőre hasonlít, szórakoztatóközpontnak hívják
(Forrás: Microsoft)

Fekete doboz

A Microsoft már egy ideje hangoztatja, hogy az Xbox nemcsak egyszerű videojáték-konzol, hanem teljeskörű otthoni szórakoztatóközpont; a hangsúlyváltás valamikor a jelenlegi modell, az Xbox 360 pályafutásának felénél következett be. A legújabb változat, a még az idén a boltokba kerülő Xbox One már teljes egészében ennek az alapelvnek a jegyében született meg.

Az új gép első bemutatóján rögtön közszemlére tették magát a készüléket is – ez valószínűleg válasz a Sony hasonló sajtótájékoztatóját ért kritikákra, hiszen a japán rivális a hamarosan piacra kerülő új Playstation konzoljának csak az irányítóját mutatta meg, és ezt a játékosok meglehetősen nehezményezték. Az Xbox One inkább hasonlít hifiberendezésre, mint játékgépre, a design élesen mutatja, hogy már nemcsak a tizenéveseket célozza a cég, hanem az elmúlt évtizedben megjelent felnőtt játékosgenerációt is.

A hardver nagyjából egy szinten lesz a Sony következő generációs játékkonzoljával, a Playstation 4-gyel. Az új Xbox annyit fog tudni, mint egy viszonylag erős PC; arról egyelőre nem vagyunk meggyőződve, hogy többet. Érdekes apróság, hogy a Microsoft azt állítja, az Xbox One üzemelés közben „gyakorlatilag teljesen csendes” lesz – ezt mi nagy örömmel várjuk, mert az első szériás Xbox 360-unk ha nekidurálja magát, olyan hangokat ad, mint egy ipari fűkasza.

 

Xbox 360. Nem a hangtalanságáról volt híres
Xbox 360. Nem a hangtalanságáról volt híres
(Forrás: Wikimedia Commons)

Kémkedik utánunk?

Az általunk már korábban bemutatott Kinect kiegészítőt nem kell külön megvásárolni, mint eddig; a mozgásérzékelő és hangfelismerő feladatokat ellátó kamerás készülék az Xbox One alapkiszerelésének része lesz. Egészen szürreális állítások is elhangzottak arról, mire lesz képes a továbbfejlesztett Kinect. Azon a mondaton első hallásra igencsak meglepődtünk, hogy a gép „torna közben érzékelni tudja a szívritmust”, de kicsit körülnéztünk, és a Xerox kutatói a közelmúltban valóban sikerrel végeztek hasonló méréseket webkamerák és Kinect segítségével.

Pulzusmérés oximéterrel. A webkamera körülbelül ugyanilyen pontos, és felcsatolni sem kell
Pulzusmérés oximéterrel. A webkamera körülbelül ugyanilyen pontos, és felcsatolni sem kell
(Forrás: Wikimedia Commons)

A Kinectnek még egy új feladata is lesz. A Microsoft már néhány hónapja élesben is próbálkozik a Smartglass technológiával, ez lehetővé teszi, hogy egy alkalmazás telepítése után a meglévő mobil eszközeinket Xbox-irányítóként használhassuk. A jövőben a Kinect fogja kezelni a Smartglass eszközöket, tehát ez a funkció nem lassítja majd a központi feldolgozást.

Aggasztóbb hír, hogy a Kinectet nem lehet majd kikapcsolni, szükség lesz rá az Xbox One működéséhez. Ragasztgathatunk szigetelőszalagot a kamera elé? Orwell még úgy gondolta, a diktatúrák fognak minket otthonunkban ellenőrizni, de lehet, hogy inkább a nagyvállalatok...

Fusson a tévén Windows?

Az Xbox One architektúrája egyedi, több operációs rendszer közötti szinte azonnali váltást tesz lehetővé. A játékok az Xbox saját operációs rendszere alatt fognak futni, de könnyen átválthatunk a Windowsra is. A gép kezelőfelülete maga is a Windows 8 sokat vitatott nagy paneljeire emlékeztet, de ez egy játékkonzolnál érzéseink szerint sokkal jobban a helyén van, mint egy asztali munkaállomáson.

A Microsoft által nemrégiben felvásárolt Skype is elérhető az Xbox One felhasználói felületéről
A Microsoft által nemrégiben felvásárolt Skype is elérhető az Xbox One felhasználói felületéről
(Forrás: Microsoft)

A bemutató alapján a tévé, játékok, internet, zenehallgatás között gyakorlatilag minimális késéssel lehet váltani. Kérdés, tényleg élő bemutatóról volt-e szó vagy csak trükkről; a játékiparban ez utóbbi sajnos meglehetősen gyakori.

Az Xbox One-on egyszerre több program is futtatható, akárcsak egy asztali számítógépen. Ezt a lehetőséget filmnézéssel és internetböngészéssel szemléltették, valószínűleg a gép erőforrásait a végsőkig kihasználó videojátékok közben ez nem fog ilyen zökkenőmentesen működni.

A Microsoft többféle műsorszolgáltatóval is leszerződött. Lehet nézni az ESPN-en sportmérkőzéseket élő statisztikával és mindenféle extrával, az NFL amerikaifoci-ligával pedig szintén együttműködik a cég. Ez nekünk magyaroknak kevésbé érdekes – az már fontosabb, hogy a gép állítólag a helyi tévéadókat is felismeri majd. Kíváncsian várjuk; annál is inkább, hogy az Xbox tévénéző felülete a bemutató alapján köröket ver a mi tévédobozunkra.

A lényeg a végére maradt

A sajtótájékoztatót magán az Xbox Live-on néztük végig – a korábbi hasonló Microsoft-események közvetítésével szemben a videó ez alkalommal teljesen akadozásmentesen futott. Ez a jövőre nézve biztató jel... Tévé ide vagy oda, valószínűleg továbbra is a legtöbben a játékok iránt érdeklődnek... A Microsoft mégis ezeket az információkat hagyta a sajtótájékoztató végére. Lehet, hogy inkább a befektetőknek szánták a bemutatót, mint a felhasználóknak és a szaksajtónak? Az mindenesetre szóba került, hogy továbbfejlesztették az internetes játékot nyújtó Xbox Live-ot. Rengeteg új Xbox Live szerver lesz – az ígéret szerint „több, mint a világ teljes számítókapacitása 1999-ben”. A játékpartner-keresésen szintén csiszoltak.

A játékbemutatók nagy részét a Microsoft a szokásos nyári E3 játékipari kiállításra tartogatja, most csak néhány népszerűbb címet vonultattak fel, és ezeket is a tévénézéssel próbálták összekapcsolni. Az elsöprő sikerű Halo lövöldözős játékokból például tévésorozat készül, Steven Spielberg közreműködésével.

A hagyományos szezonális EA Sports-játéksorozatok tovább folytatódnak, a FIFA 14 és társai már az Xbox One-ra fognak megjelenni. Az autórajongók a Forza Motorsport legújabb, ötödik részének örülhetnek. A bemutató videók tetszetősek, de ez arra is ráébresztheti a nézőt, hogy a jelenlegi, egyre rohamosabban elavuló konzolgeneráció mennyire visszafogta mostanáig a játékfejlesztést.

Az Xbox One első évében tizenöt exkluzív cím fog piacra kerülni, ezek más rivális konzolokon vagy éppen PC-n nem lesznek hozzáférhetőek. Sajnos ezek közül csak egyet mutattak be, a Remedy Quantum Break nevű játékát. Tér- és időugrás, durcás kislány, masszív pusztítás – a videóból szinte semmi sem derül ki, de a Remedy az Alan Wake formabontó túlélőhorrorjával már elvarázsolt minket. A jelenlegi, folytatásokkal elárasztott játékpiacon nagy bátorság kell egy teljesen új történettel előálló játék finanszírozásához, úgyhogy csak örülhetünk, hogy a Microsoft ilyesmire vállalkozott.

A világcég csatasorba állította még A Call of Duty akciójáték-sorozat legújabb részét, a Call of Duty Ghosts-ot. A Ghosts sci-fi irányt vesz és a posztapokaliptikus amerikai közeljövőben fog játszódni, merész víz alatti jelenetekkel. Stephen Gaghan, a Syriana forgatókönyvíró-rendezője írja a történetet. Kérdés, érdekel-e ez bárkit is, hiszen ez a sorozat a többjátékos harcok miatt népszerű és nem a forgatókönyve miatt – igaz, a többjátékos üzemmódot is bővítik, interaktívabbak lesznek a pályák, jobban testreszabhatóak a játékos karakterek.

Fehér foltok és furcsaságok

Számos kérdésre nem kaptunk kielégítő választ. Egyáltalán nem derült ki, mennyibe fog kerülni az Xbox One – ezt a bejelentést valószínűleg szintén az E3-ra tartogatják. A bemutató előtt olyan pletykák terjedtek, melyek szerint az új Xboxnak állandó internetkapcsolatra lesz szüksége, enélkül nem fognak futni a játékok. A Microsoft ezt a következő állítással cáfolta (?): „Nem kell állandóan az internetre csatlakoznia, de az Xbox One-nak valóban szüksége van internetkapcsolatra”. Ez talán azt jelentheti, hogy minden játék első indításakor kell a gépnek felcsatlakoznia az internetre, hogy leellenőrizze, nem kalózmásolatról van-e szó, de ebben korántsem vagyunk biztosak.

Már botrány is kialakult az épp csak beharangozott Xbox One körül: a népszerű techmagazin, a Wired azt állította, használt játékok csak külön díj befizetése ellenében lesznek futtathatóak a gépen. A Microsofttól több ellentétes reagálás is érkezett, és cikkünk leadásakor még nem volt világos, melyik a hivatalos álláspont – a cég a Twitteren cáfolta, hogy díjat terveznének szedni, az Xbox One weblapján viszont az olvasható, hogy a használt játékok ugyan működnek majd a gépen, de további részleteket csak később közölnek.

A használt játékokat árusító GameStop részvényárfolyama máris esni kezdett a hírre
A használt játékokat árusító GameStop részvényárfolyama máris esni kezdett a hírre
(Forrás: Wikimedia Commons)

Az első internetes reagálások alapján a játékosok nincsenek elragadtatva az új Xboxtól, de hasonlót már a Sony sajtótájékoztatója után is tapasztalhattunk, a Nintendo már megvásárolható legújabb konzolja, a Wii U pedig gyakorlatilag megbukott. Azt tehát nehéz megjósolni, a három nagy vetélytárs közül ki nyeri a konzolháború következő felvonását és kinek a multifunkciós szórakoztatóközpontja vonulhat be a nappalinkba. A nevető negyedik a Steam nevű PC-s online játékáruházat üzemeltető Valve lehet, amely új versenyzőként PC-alapú, kimondottan a Steamen vásárolt játékok futtatására tervezett játékgépet tervez piacra dobni. De addig még mindenképp meg kell várni az idei E3 bejelentéseit, majd pedig a döntő karácsonyi bevásárlószezont...

További olvasnivaló

Xbox One: What It Is

Xbox One: Your Top Questions Answered

GameStop stock takes hit following Xbox One used game story

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!