0:05
Főoldal | Rénhírek

Az MS-DOS hangjai

Milyen zenét lehet írni MS-DOS-on? – Ezt próbálta ki egy chicagói hangmérnök. Az eredményt már meg lehet hallgatni.

nyest.hu | 2014. február 10.

Ma már bármiből lehet zenét csinálni, főleg ha van hozzá számítógépünk. Azt már bemutattuk, hogyan hangzik a tudomány, most pedig rábukkantunk arra is, hogy milyen zenét lehet összeállítani az MS-DOS operációs rendszer alatt...

Diode Milliampere, egy chicagói hangmérnök, az MS-DOS rendszert és az Adlib Tracker II programot használta a következő elektronikus szám összeállításához. Az eredmény nem is lett rossz! (És ez az egész azért elég geek.)

Az MS-DOS a Microsoft Disc Operating System (’Microsoft lemezkezelő rendszer’) rövidítése. Első verziója 1981-ben készült, és igen népszerű, széles körben használatos operációs rendszer volt. Nyolc verziója készült el 2000-ig, amikor a Microsoft befejezte a fejlesztését. Kevésbé fiatalabb olvasónk talán még emlékeznek a jellegzetes kék képernyőre: ez több program háttérszínéül is szolgált.

Starting MS-DOS...
Starting MS-DOS...
(Forrás: Wikipédia)

Forrás

Some guy made electronical music using MS-DOS

Diode mA soundcloudja

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (5):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
10 éve 2014. február 12. 19:12
5 Sigmoid

@Savior: A c64 más tészta, az mára kb. tiszteletbeli vintage szintivé nemesült. :)

10 éve 2014. február 12. 19:03
4 Sigmoid

Talán van már generáció aminek a tracker zene olyan egzotikum mint nekünk a tekerős gramofon. Ettől függetlenül a cikk hatásvadász szóhasználata enyhén komikus hatást kelt.

Vö. "Hogy lehet gyorshajtani egy 1500-as Zsigulival? Ezt próbálta ki Pityi Pál diósdi autószerelő. Az eredmény már megtekinthető a youtube-on!"

10 éve 2014. február 10. 15:14
3 Savior

@El Vaquero: egyetértek. A cím alapján én is valami PC speakerös prünyögésre (lehet azt is _nagyon_ jól csinálni, lásd Pinball Fantasies) gondoltam, vagy arra, hogy az operációs rendszerfunkciókhoz rendeltek valami hangot, és abból lett "zene" -- mainframe-hez már láttam ilyet.

Ehhez képest valaki egy zeneszerkesztő programmal csinált egy zenét. Azért annyira ez nem nagy szám, hogy hírértéke legyen, C64-re is csinálnak zenéket még ma is, sokkal szerényebb eszközökkel.

10 éve 2014. február 10. 14:51
2 El Vaquero

Hát, ez nem volt valami bőséges cikk. Egyrészt valóban 8 főverzió volt az MS-DOS-ból, de abból csak a 6.22-es volt az utolsó önálló termék, a 7.x és a 8.0 csak a Win9x/ME részeként volt elérhető. Másrészt az MS-DOS-ban a telepítőn, memóriaoptimalizálón, scandisken kívül egy deka kék nem volt, a cikkíró (az eredeti cikk írója) a Norton Commanderrel keveri, esetleg a Volkov Commanderrel vagy a DOS Navigatorral, bár utóbbiban csak 1-2 téma volt kék.

 

A videón hallható zenében semmi nagy szám nincs, ha hangkártyás zenét veszünk alapul, akkor DOS alatt is lehet akármilyen zenét csinálni, akárcsak Windows, Linux vagy Mac OS, esetleg Android alatt. A DOS korhű hangulatát a PC speakerös, csipogós, egyszólamú dallamok adnák vissza inkább.

 

@challengeofusenglish: ha valaki ma igazán DOS-ozni akar, annak DOS Box helyett inkább azt ajánlom, hogy tegyen fel virtuális gépet (VMWare Player, Virtualbox, QEMU), és arra FreeDOS-t, abban már USB driver is van talán. Mehet még fel egy 1.51-es freeware DOS Navigator is (az azelőttiek shareware-ek voltak). Esetleg vannak még grafikus felhasználói felületek is DOS-hoz (Seal, OpenGEM, stb.), de azok bénák és nem korhűek. Mehet rá fel Win 3.x is, ha valakit nem zavarnak a legalitási kérdések. dosgamesarchive.com-on és hasonló oldalakon egy csomó játék van fent, legális letölthetők. Persze, játékon és DOS programozáson kívül sok mindenre már nem jó a DOS, de azért még elvétve használgatják ma is régi gépeken fut alatta számlázóprogram, vagy valami ipari gép vezérlése. Persze, nagyon kell figyelni, mikor az ember ilyen gép elé ül, nehogy hátulról betámadja egy t-rex.

10 éve 2014. február 10. 13:36
1 challengeofusenglish

Naná, hogy emlékszem! A gyerekek pedig max DOS BOX emulátort látják, ha esetleg egy ősrégi DOS-os játékkal akarnak játszani.