0:05
Főoldal | Rénhírek

A Mazsihisz továbbra is ellenzi, hogy nemzetiséggé nyilvánítsák a zsidóságot

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) továbbra is ellenzi, hogy törvényi szinten nemzetiséggé nyilvánítsák a zsidóságot – közölte a vallási szervezet hétfőn az MTI-vel annak kapcsán, hogy több internetes oldalon ennek ellenkezője jelent meg.

MTI | 2011. szeptember 20.

Mint írták, a híradásokkal ellentétben a Mazsihisz álláspontja nem változott, továbbra is ellenzi, hogy törvényileg nyilvánítsák nemzetiséggé a zsidóságot; ugyanakkor „támogatja azt, hogy ha valaki úgy érzi, akkor egyénileg zsidó nemzetiségűnek vallhassa magát, mert egy demokráciában mindenki úgy élheti meg a zsidóságát, ahogy szeretné”.

Az Én is magyar zsidó vagyok elnevezésű Mazsihisz-kampány azt célozza, hogy a népszámlálás során minél többen vállalják zsidó vallásukat, de ha valaki úgy érzi, hogy zsidó nemzetiségű, akkor arról is nyilatkozzon – tették hozzá.

A zsidó kötődés jelzésére idén a népszámláláskor az „egyéb” kategóriában van lehetőség. A kérdőíven a tizenhárom, törvényben elismert nemzeti és etnikai kisebbségen kívül az a négy közösség szerepel név szerint, amelyről a KSH úgy becsli, a legnépesebbek a fenti tizenhármon kívül Magyarországon. Így került fel a listára az arab, a kínai, az orosz és a vietnámi hovatartozás.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2011. szeptember 20. 21:47
1 bibi

Ha zsidó lennék, nemzet(iség) lennék.

Hajjaj! Van mire.

(persze nekem is)