0:05
Főoldal | Rénhírek

A macskások okosabbak, mint a kutyások

Egy vizsgálatból az derült ki, hogy a kutyások és a macskások személyisége jellegzetesen különbözik. És igen: a macskaimádók intelligensebbek...

nyest.hu | 2014. június 3.

A „kutyás” és a „macskás” embereknek tényleg különböző a személyiségük – derült ki egy új tanulmányból, amelyről a Huffington Post számolt be nemrégiben.

Azok az emberek, akik kutyaszeretőknek vallották magukat, általában élénkebbek, energikusabbak, többet járnak el szórakozni, ugyanakkor hajlamosabbak a szabálykövetésre. A macskaimádók ezzel szemben inkább introvertáltak, nyitottabbak és érzékenyebbek, mint a kutyások. A macskások jellemzően kevésbé konformisták, az önálló megoldásokat jobban szeretik, mint a szabálykövetést. Ami pedig a két csoport intelligenciáját illeti: a macskaimádók jobb eredményeket értek el, mint a kutyaimádók.

A macskások okosabbak, mint a kutyások
Forrás: Wikimedia Commons / Peretz Partensky / CC BY-SA 2.0

Denise Guastello pszichológiaprofesszor szerint a személyiségbeli különbségek azzal állnak összefüggésben, hogy a macskások és a kutyások különbözőféle környezeteket preferálnak. „A kutyások sokkal élénkebbek, mert a kutyával állandóan ki kell járniuk, ott más kutyásokkal ismerkednek meg stb. A macskások viszont inkább otthon ülnek, könyvet olvasnak – és ebben a macska nem zavarja meg őket.” – állapította meg a professzor.

A kutatásban 600 főiskolás vett részt; megkérdezték tőlük, hogy magukat inkább macskásnak vagy inkább kutyásnak tartják-e, illetve, hogy az általuk preferált házi kedvencnek mely tulajdonságait tartják a legvonzóbbnak. A kutatók a résztvevőkkel egy személyiségtesztet is kitöltettek.

A macskások okosabbak, mint a kutyások
Forrás: Wikimedia Commons / Ammi Phillips (1788–1865)

A megkérdezettek között határozottan több kutyaimádó volt – a résztvevők 60 százaléka. Míg macskaimádónak csupán 11 százalékuk vallotta magát. A többiek vagy minkét állatot szeretik, és nem választottak közülük, vagy mindkettőt elutasították.

A kutyások számára az állat legvonzóbb tulajdonsága az volt, hogy társaságot nyújt, míg a macskások a legnagyobbra az állat ragaszkodását tartják. „Elképzelhető, hogy az emberek a saját személyiségjellemzőik alapján választanak háziállatot” – mondja Guastello. Ez a felismerés pedig segíthet a kutya-, illetve macskaterápiák fejlesztésében.

Mivel a kutatást csak főiskolásokon végezték el, nem tudni, hogy más társadalmi, életkori csoportokra is érvényesek-e az eredmények. Ugyanakkor korábbi vizsgálatok hasonló eredményekre jutottak, mint a mostani.

Forrás

Cat People Are Smarter Than Dog People, New Study Shows

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!