0:05
Főoldal | Rénhírek

A legjobb blogokat díjazták

A német közszolgálati műsorszóró társaság alapította 2004-ben a Best of Blogs (A blogok legjava) díjat, hogy felhívja a figyelmet a közösségi média új formáinak jelentőségére.

MTI | 2012. június 27.

Kiosztották kedden Bonnban a blogoszféra Oscar-díjának is nevezett BOB (Best of Blogs) elismeréseket. A véleményszabadság és az emberi jogok érvényesülését szolgáló díjat a 30 nyelven sugárzó Deutsche Welle (DW) német közszolgálati műsorszóró társaság alapította 2004-ben, hogy felhívja a figyelmet a közösségi média új formáinak jelentőségére. A civil aktivitáson alapuló blogok, mikroblogok és egyéb alkalmazások révén olyan eseményekről, folyamatokról jutnak el információk a nyilvánossághoz, amelyekről sok országban az állami média nem akar, a külföldi sajtó pedig nem tud beszámolni.A diktátorok joggal rettegnek a bloggerektől, akiknek erejét az elnyomó rendszerek egész sorának véget vető arab tavasz is megmutatta mondta a díjkiosztó ünnepségen Uta Schaeffer, a DW főszerkesztője.

Az idén nyolcadik alkalommal kiosztott díjak odaítélésének első szakaszában az olvasók nevezhetik kedvenceiket. Több mint 3 ezer blogot és egyéb műfajú kiadványt javasoltak idén az internetezők, majd az online közönség szavazatai alapján 187 került be a második fordulóba. A DW nemzetközi zsűrije végül ezek közül választotta ki a kategóriák győzteseit.


A fődíját Arash Sigarchi világhírű iráni újságíró blogja kapta, amely a perzsa állam belső viszonyaival, mindenekelőtt az emberi jogok helyzetével foglalkozik. Sigarchit az iráni rezsim 14 év börtönre ítélte lázítónak minősített rendszerkritikus írásaiért. A  címen vezetett blog szerzője jelenleg az Egyesült Államokban él száműzetésben. A technológia a közjó szolgálatában elnevezésű kategória győztese egy egyiptomi fejlesztésű interaktív térképszolgáltatás, amely azt mutatja, hogy hol ért szexuális zaklatás nőket az országban. A blog érdeme, hogy felhívja a figyelmet a problémára és lehetőséget teremt az áldozatoknak arra, hogy kilétük felfedése nélkül tájékoztassák a nyilvánosságot a támadásokról indokolta a döntést a zsűri.  A legjobb videocsatorna a kínai Vang Bo (Wang Bo) rövid rajzfilmjeit bemutató oldal. Az alkotások az ázsiai ország közállapotait mutatják be ironikus formában.

A legjobb társadalmi aktivizmus kampány nevű kategória győztese egy Facebook-oldal, amelyen egy bebörtönzött szíriai blogger szabadon engedését követelik. A zsűri az arab világban tevékenykedő bloggerek és aktivisták munkájának támogatását célzó internetes kezdeményezésekre kívánja irányítani a figyelmet a díjjal. A kultúra és oktatás kategória díját egy 2008 óta működő blog () kapta meg, amelyen a szerző a nyugat-afrikai Mali falvainak életét mutatja be francia és a helyi bambara nyelven. A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet különdíját Abu Sufian bangladesi újságíró blogja kapta, az indoklás szerint ahagyományos médiából kimaradó tudósításaiért. BOB-díjakat a közönség szavazatai alapján is odaítélnek, a portugáltól a perzsáig összesen 11 nyelvi kategóriában. A nyerteseket a a díj honlapján sorolták fel.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!