0:05
Főoldal | Rénhírek
Állati szagok

A hangyák nem mutogatnak ujjal

Közösségi szagmemóriájuk van a hangyáknak – fedezték fel ausztrál kutatók.

MTI | 2012. február 22.

Amikor egy hangya harcba száll egy másik kolóniából érkező betolakodóval, akkor megőrzi ellensége szagát, majd pedig visszatérve övéihez továbbadja nekik. A módszer lehetővé teszi, hogy az egész boly vagy kolónia felismerje az ellenség emberét", pontosabban hangyáját, ha később összeakad vele.

A Melbourne-i Egyetem kutatócsapata mindezt az Oecophylla smaragdina hangyán tanulmányozta. Ez a fajta fákon fészkel", azokon épít bolyt, és egy-egy kolóniájának félmillió dolgozója is lehet. A tudósok egy másik kolónia néhány példányát összeeresztették a vizsgált boly képviselőivel. Utána a bolyból több más közösség hangyáival engedtek össze példányokat, és azt tapasztalták, hogy a már szagról ismert hangyákkal sokkal ellenségesebben viselkedtek a boly tagjai, mint azokkal, amelyekkel nem került kapcsolatba előzőleg kollégájuk".

Mark Elgar, a kutatás vezetője a BBC brit sajtóorgánumnak emberi példával magyarázta a jelenséget. Olyan ez, mintha valakinek kellemetlen tapasztalata lenne egy bizonyos embercsoporttal, például ugyanolyan színű sálat viselő focihuligánokkal. Elmondja az illető egy barátjának, az továbbmondja másnak, és kialakul a kollektív emlékezet. Helyettesítsük be az embereket hangyákkal, a színes sálat szaggal és máris világos a bolytörténet" mondta Elgar professzor.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!