0:05
Főoldal | Rénhírek

Sámánok az orosz belpolitikában

Sámánszertartással próbálták jelöltjei visszavonására bírni az Egységes Oroszország pártot az obi-ugorok képviselői.

Fejes László | 2011. február 27.

A Rénhíreknek is szándékában állt beszámolni az eseményről, de a hazai blogszféra egyik legragyogóbb gyöngyszeme, A Wang folyó versei megelőzött minket. Igazán nincs okunk bánkódni, hiszen rendkívüli minőségű fotókkal számolnak be az eseményről.

A Wang folyó beszámolóját néhány további információval szeretnénk kiegészíteni. A felháborodást egyfelől az váltotta ki, hogy az orosz nemzetiségű jelölteket egy olyan speciális körzetben indították, amely arra szolgál, hogy a nemzetiségeknek is legyen saját képviseletük. (Tegyük hozzá: a hanti és a manysi szervezetek le is szokták osztani ezeket egymás között...) A felháborodás másik oka, hogy a jelölteket kifejezetten úgy választották ki, hogy vezetéknevük megtévesztő legyen. A Wang folyó által emlegetett, Sztálin vezetéknevű jelölt kevésbé „veszélyes” (függetlenül a Sztálin-korszak iránt érzett, téves információkon alapuló nosztalgiáról, melyet A Wang folyó máshol is említ), hanem egy másik, Filipenko nevű. Filipenkónak hívták ugyanis a Hanti-Manysi Nemzetiségi Körzet korábbi kormányzóját. A politikai kérdésekben kevésbé járatos választókat ez könnyen megtévesztheti.

Megjegyezzük, hogy az őshonos népeket képviselő politikai erők elsődleges célja nem a nyelv vagy a hagyományos kultúra megőrzése, hanem különböző szociális juttatások kicsikarása. Ezekre a juttatásokra gyakran valóban szükség is van, de mértékük időnként meglepő: akár házat is lehet a segélyből építeni. A segélyhez bárki hozzájuthat, aki őslakosként regisztrálja magát. Nem csoda, ha a hantikon, manysikon, nyenyeceken kívül olyan „őslakos”-okat is találunk, akiknek felmenői oroszok, ukránok, de akár grúzok vagy örmények is lehettek, és akiknek a szülei vándoroltak be a körzet területére.

Sztálint és Filipenkót február elején a választási bizottság kizárta a jelöltek közül, ám pénteken Filipenkót mégis regisztrálták.

Források

Medveünnep

Националы Югры готовят обращение к Медведеву

Кандидатам «Справедливой России» Сталину и Филиппенко отказано в регистрации на выборах в думу ХМАО. Эсеры вызвали на помощь Миронова

Центризбирком вернул однофамильца Александра Филипенко на выборы

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!