0:05
Főoldal | Rénhírek

Letölthető a Mari elektronikus szótár

Újabb finnugor szótár férhető hozzá szabadon az interneten: a mari helyesírási szótár kiegészült a terjedelmesebb mari–orosz–mari szótárral.

Fejes László | 2011. október 10.

A Mari elektronikus szótár a tízkötetes, 1990 és 2005 között készült mari nagyszótár és a 2011-es helyesírási szótár alapján készült a V. M. Vasziljev nevét viselő kutatóintézet és a Marij El Rádió együttműködésében. A szótárat CD-formátumban adták ki, de letölthető a marlamuter.ru címről, és szabadon használható.

A szótár mari–orosz és orosz–mari irányban is használható, a helyesírási szótárban gyorsan is lehet keresni, a helyesírási szabályzatban szintén könnyen lehet navigálni. A jelenlegi a 2.1-es verzió.

Sajnos a szótár csak Windows alatt fut, Wine alatti futtatásával hiába próbálkoztunk. érdeklődéssel várjuk olvasóink beszámolóit tapasztalataikról.

Forrás

Обновленная версия марийского электронного словаря доступна в Интернете

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2011. október 11. 12:08
2 Fejes László (nyest.hu)

@Studiolum: Nem tehetjük, mert ez a szótár címe (Марий электрон мутер) – amit egyébként a kurzív szedése is jelez...

Az érdekesebb kérdés, hogy miért mari alakban honosodott meg a magyarban, na egyszer a mariban marij. Lenne rá pár tippem, de ez már egy külön cikk lenne. És elég nagy filológiai kutatást igényelne... :)

12 éve 2011. október 11. 11:11
1 Studiolum

Annyira hozzászoktam már a Nyestnek a kortárs áradattal dicséretesen szembe menő törekvésével, hogy a glottonimeket továbbra is kisbetűvel írja, hogy a címszóban szereplő Marit első olvasásra az elektronikus szótár női névből kölcsönzött fantázianevének véltem. Még akár ezt a hozzászólást is feláldoznám érte, ha visszakicsinyítenék a kezdőbetűjét.