0:05
Főoldal | Rénhírek

Könnyebb a kínai, mint a komi

Általános tapasztalat Oroszországban, hogy a nemzetiségekről elnevezett területek fővárosaiban sem könnyű tanulni a helyi nyelvet.

Fejes László | 2011. november 3.

Sziktivkarban, a Komi Köztársaság fővárosában könnyebb dolga van annak, aki kínaiul akar tanulni, mint annak, aki komiul. Legalábbis egy felmérés ezt mutatta.

 

Árlap

Sziktivkarban a magánórák 200-300 rubelbe (1500-2100 forintba kerülnek). Egy három hónapos angol tanfolyam ára 16000 rubel (116000 forint), a kínai tanfolyam ára havi 2500 rubel (18000 forint) – ez heti két 120 perces órát foglal magába.

Természetesen a legtöbb helyi nyelviskola és magántanár angolt tanít, de rendszeresen indulnak német és francia nyelvi kurzusok is. Van olyan nyelviskola, mely rendszeresen hirdet spanyol- és finntanfolyamokat is, de ezekre nincs mindig elég jelentkező.

A komit ugyan az iskolák többségében tanítják heti két órában, és a nemzetiségi politikai minisztérium is szervez kurzusokat állami alkalmazottak számára, de a kívülállók aligha találnak lehetőséget a komi nyelv elsajátítására. A cikk írói egyetlen hirdetést találtak, melyben egy iskolai komitanárnő ajánlott nyelvoktatást felnőttek számára, de elmondása szerint eddig  csak egy érdeklődő jelentkezett, ő is csak az alapokat szerette volna elsajátítani.

Nyelvjárások háborúja

Nem sokkal jobb a helyzet a karjalai fővárosban, Petrozavodszkban sem. Itt ugyan a nemzetiségi kulturális központban évek óta szerveznek ingyenes karjalaikurzusokat, de csak a déli nyelvjárásokat.

Jegor Bogdanov északi származású, de szívesen tanulta volna ősei nyelvét. Mivel a karjalai nyelvjárások között elég nagyok az eltérések, nem volt számára mindegy, hogy melyik nyelvjárást tanulja. Akárhányszor a központhoz fordult, azt a választ kapta, hogy anyagi nehézségek miatt északi kurzus nem indul – a déli tanfolyamok viszont folyamatosan indultak. Végül az „orosz Facebook”-on, a Vkontaktyén szervezett egy csoportot, és a karjalai művelődési minisztériumhoz fordult, és évek után végre elindulhatott a vágyott tanfolyam.

Petrozavodszkban sokkal könnyebb finnül, mint karjalaiul tanulni. Igaz, ingyenes finntanfolyamokat senki nem szervez, de fizetős tanfolyamok széles választékban állnak az érdeklődők rendelkezésére.

Források

В столице Коми обучиться китайскому проще, чем языку коренного населения

В Петрозаводске энтузиасты "пробили" курсы, чтобы выучить родное наречие карельского языка

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!