A(z) „Recept” témával rendelkező bejegyzések
Mit forralnak a finnugorok?
Boribon | 2015.06.26.
Itt a nyár, és a konyháját elárasztják a friss termények? A család könnyű, egészséges ételekre vágyik? Kifogyott a kreatív ötletekből? Kérjen segítséget a rokonoktól!
Hámozott piros tojás
Rénhírek | 2013.03.31.
Miért nem lehet a piros tojást megenni? Hát azért, mert ha meghámozzuk, már nem piros. Az észtek azonban megoldották ezt a problémát is.
Hús és káposzta
Fejes László | 2013.02.10.
Mit kezdhetünk a hússal és a káposztával? A rengeteg lehetőség közül azokat tekintjük át, melyek egy-egy népcsoporthoz kapcsolódnak – legalábbis nevükben. Erdélyben és Észtországban kalandozunk.
Katalin az észteknél
Fejes László | 2012.11.25.
Az észtek számára a ludak inkább Katalin, mint Márton napjához kötődnek. A Katalin-napi időjárásból azonban az észtek is szeretnek jósolgatni. Cikkünkből az is kiderül, hogy mi köze a szombatnak a fürdéshez.
Márton az észteknél
Fejes László | 2012.11.10.
Az észteknél kicsit más a Márton-nap, mint nálunk – kezdve azzal, hogy egy nappal korábban ünneplik. Az észt Márton-napi szokások bizonyos vonásaikban a régi magyar karácsonyi szokásokat idézik, s bár a Márton-napi liba sem ismeretlen, az észt Márton...
Kis karácsonyi malackodás
Leijailla | 2011.12.16.
A finn(ugor) tanszékeken országszerte nagy a sürgés-forgás decemberben, mindenki a pikkujoulura, vagyis finn kiskarácsonyra készül. Kiskarácsony? Az átlag magyarnak talán erre a „kisült-e már a kalácsom” mondat ugrik be elsőre. Mit takar a finneknél ...
Guglizz és nyerj utazást – vagy legalább nassolj!
Fejes László | 2011.03.08.
Észtországi utazást nyerhetünk: a kérdések egyszerűek, legfeljebb egy keveset keresgélnünk kell az interneten. Ha mégsem jön össze, néhány jó falattal vigasztalódhatunk.
Háromrétegű mari palacsinta
Fejes László | 2011.02.07.
A marik nem aprózzák el a dolgot, ha már palacsintát sütnek, rögtön háromrétegűt. És még hajigálni sem kell. Csak időben előkészíteni.
Mordvin kölespalacsinta egy furcsa kötetből
Gornyipov | 2010.10.29.
A mordvin konyha rejtelmeibe kíván betekinteni? Egzotikus recepteket keres? Kukkantson bele az új mordvin szakácskönyvbe! De vigyázat, az angol szöveg félrevezető! Alább megismerheti a kölespalacsinta titkos receptjét, elírások és félrefordítások nél...
Zsurlót az asztalra!
Asztalos Erika | 2009.11.11.
Az enyhén brokkolira emlékeztető ízű mezei zsurló (Equisetum arvense, oroszul hvos vagy pisztyik) a komi-permják konyha egyik kedvenc alapanyaga.
Kalakukko Sirkka módra, avagy Picasso kalandjai a finn dizőzzel
Zegernyei | 2009.07.31.
Kopog, majd mintha azt mondaná valaki: Tessék!, vagy: Lépjen be!, a makkara ’kolbász’ finn szót halljuk.
Udmurt palacsinta (milüm)
Asztalos Erika | 2009.05.15.
Az udmurtoknak van azonban egy harmadikféle palacsintaszerű specialitásuk is, a milüm.
Finnugor nyalánkságok 2. – A mämmi
Janurik Bogi | 2009.04.15.
A mämmit kemencében sütik meg (körülbelül 3 óráig) és néhány napos hűtés (ma már fagyasztás) után tálalják.
Észt receptek angolul
Fejes László | 2009.03.26.
Pille (ez egy észt keresztnév, nem a magyar pillangó) gasztronómiai blogján főként észt recepteket mutat be.
Küsztübej
Asztalos Erika | 2008.12.26.
Palacsintára emlékeztető, ám annál jóval keményebb tésztából készülő, hagyományosan köleskásával vagy burgonyapürével töltött étel.
Finnomságok karácsonyra
Janurik Bogi | 2008.12.24.
A finnek többsége a karácsonyi asztalra varázsolja mindazokat a finomságokat, amelyek a hagyományos karácsonyi menü részét képezik.
Perepecs
Asztalos Erika | 2008.11.28.
A perepecs feltehetőleg nem udmurt eredetű étel: a Volga és a Káma folyók vidékén élő többi nép is készít hasonló tésztafélét.
Pelmenyi, pelnyany
Asztalos Erika | 2008.09.12.
A szerte Oroszországban oly népszerű pelmenyi nem orosz, hanem finnugor, pontosabban komi eredetű étel.
Sörleves tejjel (Õllesupp piimaga)
Fejes László | 2008.07.29.
A Rénhírek első receptje egy észt étel volt, melyet még az észtek sem ismernek. A magyarok utálni szokták – ha éppen nem rajonganak érte.