0:05
Főoldal | Rénhírek
Pénz híján kihalhat?

Hatvanmillió euró az észt nyelvre

Hét év alatt összesen 60 millió eurót költ Észtország az észt nyelvre. Ilyen programok nélkül az észt nyelv kihalna – legalábbis az oktatási és tudományos ügyekért felelős miniszterium munkatársa szerint.

Fejes László | 2010. november 6.

„Ha nem hajtjuk végre ezt a fejlesztési tervet, az észt nyelv megmaradása nem garantált. Éppen ellenkezőleg: kihalásának valószínűsége nagyobb” – nyilatkozta Jüri Valge, a terv egyik szerzője, az oktatási és tudmányos ügyek minisztériumának nyelvpolitikai tanácsadója. „A terv lényege, hogy az észt nyelvet olyan szinten tartsuk, hogy 2050-ben is használni lehessen. Most biztosítanunk kell, hogy a fiatalok ne térjenek át az angolra, hanem megmaradjon a kedvük észtül tanulni és beszélni." – tette hozzá.

Az észt nyelv megőrzéséért indított program fedezete 60 millió euró. Ebből 17 millió eurót az oktatásra és nyelvtanulásra fordítanak. Célkitűzés az észt nyelv és más tantárgyak oktatásának integrációja, a következő évtől bevezetik a két részből álló észt állami nyelvvizsgát, továbbá az észt nyelvet tanító tanárok számára kötelezővé teszik a továbbképzést. A tanároknak ezentúl lehetőségük lesz éves vagy féléves fizetett tanulmányi szabadságot kivenniük. A felsőoktatásban az idegen nyelvű értekezésekhez észt nyelvű absztraktot kell majd csatolni. Azoknak a hallgatóknak, akik Észtországon kívül kaptak középiskolai képzést, kötelező lesz kiegészítő észt nyelvi kurzusokat végezni.

Tizenkétmillió eurót fordítanak az észt nyelv kutatására és új szótárakra, hét és félmilliót pedig nyelvtechnológiai fejlesztésekre. Célul tűzték ki, hogy 2017-re olyan észtül beszélő automatikus ügyfélszolgálati rendszert fejlesztenek ki, melyet például telefontudakozókban használhatnak fel.

Több mint kétmillió eurót szánnak az észt nyelvjárások megőrzésére. A nyelvjárási tévé- és rádióadások idejét heti húszról ötven percre szeretnék emelni. Támogatják a nyelvjárások használatát az ügyintézésben, a közleményekben és a feliratokon.

Valge szerint az összeg így sem nagy, a költségvetés alig egy ezrelékét teszi ki. A nyelv a társadalom legfontosabb kommunikációs eszköze, ezért alapvető fontosságú foglalkozni vele. Most azonban elsősorban azokat az embereket kell megtalálni, akik a fejlesztési tervben vázolt feladatokat végrehajtják.

Forrás

Riik süstib seitsme aastaga eesti keele turgutamisse miljardi

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
13 éve 2010. november 10. 13:20
1 BPE

Én úgy tudom, bizonyos nyelvészeti kutatások, fejlesztések tekintetében fényévekkel vannak előttünk. Talán pont annak köszönhetően, hogy nem sajnálják rá a pénzt.