0:05
Főoldal | Rénhírek
Árják, bélák és ufók

Zsírfecskék őrzik a földönkívüliek rovásírásos könyvtárát?

Az ecuadori bélák kék szeműek, magyarul beszélnek, és általánosságban véve felsőbbrendűek, mint a többi ember. Nem véletlen, hogy a földönkívüliek épp rájuk bízták a könyvtárukat! De léteznek-e egyáltalán a bélák, vagy csak egy magyar világcsavargó képzeletének szüleményei?

Takács Boglárka | 2012. június 18.

A modern árja-mítoszok nyomában járva legutóbb eljutottunk az ókori űrhajósokkal kapcsolatos alternatív régészeti elméletekhez. Most az is kiderül, hogy az egyik legmerészebb ilyen elképzelés részben magyar vonatkozású!

Sangay nemzeti park, Ecuador. Mit rejt az esőerdő?
Sangay nemzeti park, Ecuador. Mit rejt az esőerdő?
(Forrás: Wikimedia Commons)

A rejtélyes bélák

Erich von Däniken, az ókori űrhajósok elméletének legismertebb képviselője sokáig állította, hogy Dél-Amerikában él egy fehér bőrű, kék szemű indián törzs, a bélák törzse, amelynek tagjai egy titkos aranykönyvtárat őriznek. A barlangba rejtett könyvtár fémlemezekre géppel nyomtatott feljegyzéseket tartalmaz, amelyeket a földönkívüliek hagytak az emberiségre.

Bélák? Magyar fülnek ez az elnevezés meglehetősen viccesen hangzik. Nem véletlen egybeesésről van szó – Däniken a bélák törzséről valóban egy magyar embertől hallott. A könyvtár felfedezője a történet szerint egy Argentínában élő magyar volt: Móricz János vagy más néven Juan Moricz. Däniken az Istenek aranya című könyvében azt is állította, hogy Móricz levitte őt a szóban forgó barlangba, és megmutatta neki a könyvtárat. Fényképezni azért nem tudott, mert Móricz nem hagyta, valamilyen rejtélyes sugárzásra hivatkozva, ami Däniken szerint az iránytűket is megbolondította.

A német Spiegel magazinnak nyilatkozva Móricz viszont tagadta, hogy Däniken is a barlangban járt: „Ha azt állítja, hogy ő maga látta a könyvtárat meg a többit, akkor ez egyszerűen hazugság. Semmi effélét nem mutattunk neki”. De ragaszkodott ahhoz, hogy a könyvtár létezik és valóban a bélák törzse őrzi, sőt a bélákat „felsőbbrendű lények”-nek is nevezte. A törzsről egyébiránt Móriczon kívül senki sem tudott semmit... Valószínűleg Móricz találta ki őket.

A barlang környékén suár indiánok élnek
A barlang környékén suár indiánok élnek
(Forrás: Wikimedia Commons)

Az ősök kincse

Az Ecuadorban található barlang neve Cueva de los Tayos, magyarul a Zsírfecskék Barlangja. Ez a furcsa nevű madár a dél-amerikai kontinens északi részén honos, és többek között arról nevezetes, hogy a denevérekhez hasonlóan visszhang alapján tájékozódik.

Zsírfecskék. Éjszakai életmódot folytatnak
Zsírfecskék. Éjszakai életmódot folytatnak
(Forrás: Wikimedia Commons / The Lilac Breasted Roller / CC BY 2.0)

Kisebb probléma, hogy Ecuadorban sok különböző barlang viseli ugyanezt a nevet. 1976-ban mindenesetre a brit Stanley Hall vezetésével expedíció látogatta meg az állítólagos aranykönyvtár barlangját – az expedícióban részt vett az űrhajós Neil Armstrong is. Minden gond nélkül készítettek fényképeket, kincsnek viszont nyomát sem találták.

Däniken később beismerte, hogy könyve fiktív elemeket is tartalmazott, és hogy ő maga csak a barlang egyik oldaljáratában fordult meg. De továbbra is azt állította, hogy a rejtélyes tárgyakat saját szemével látta.

Az interneten olyan bizarr összeesküvés-elmélettel is találkoztunk, miszerint Crespi atya és Hitler ugyanaz a személy. Ezt mi elég valószínűtlennek találjuk, mert Crespi atya a fennmaradt filmfelvételek tanúsága szerint egyáltalán nem hasonlított Hitlerre, ráadásul a húszas évektől Ecuadorban élt.

De mit láthatott? Az Ecuadorban élő Carlos Crespi Croci szalézi atya missziós tevékenysége mellett amatőr műgyűjtőként és tevékenykedett, és az indiánoktól számos tárgyat szerzett be. Crespi atya valóban begyűjtött különböző fémlemezeket és tárgyakat, de a lemezek közül csak néhány tartalmazott írásra emlékeztető jeleket. Móricz jóban volt az atyával, és Dänikent is bemutatta neki. Däniken  könyvében szintén beszámolt az atya kincseiről. Innen eredhet a lemezek története.

Móricz János abban hitt, hogy Ecuador a magyarság őshazája, ezen elmélete már lapunk hasábjain is előkerült egy olvasói kérdéssel kapcsolatban. A magyar nyelvű internetes oldalakon terjedő állítások szerint a titokzatos lemezeken a szöveg székely-magyar rovásírással íródott, de a Crespi atya egyik lemezéről készített fotón látható jelek még csak nem is emlékeztetnek a rovásra. (Ez a fénykép Däniken könyvében is megtalálható.)

Crespi és Hall hetvenes évekbeli találkozását mi is megtekinthetjük a YouTube-on. Figyelemreméltó, hogy az atya a videóban nem a magyar elméletet említi, Dänikenre szintén csak legyint, és amellett áll ki, hogy babilóniai eredetűek a fémlemezek és egyéb tárgyak.

A valóság valószínűleg az, hogy az indiánok hamar ráébredtek, hogy a régészethez nem értő atya mindent megvásárol tőlük, és nagy lendülettel belevetették magukat az ősi ereklyék gyártásába. Ez megmagyarázná, hogy miért mutatnak olyan eklektikus képet a tárgyak: egyesek közülük mezopotámiai és egyiptomi emlékek másolatai, mások ismeretlen jeleket tartalmaznak, de még katolikus püspökre emlékeztető ábrázolás is látható a gyűjteményben. A helyi múzeumok hamisítványnak tartották Crespi atya kincseit.

A barlangokról ezek után sokáig szó sem esett, Hall sikertelen expedíciója és Däniken beismerése után igen kevesen maradtak, akik hittek a legendában. De 2009-ben Däniken újra azt állította, hogy a barlangban maga is tanulmányozta a földönkívüliek tudását tartalmazó fémlapokat. Ezúttal azonban meglepő pártfogót is talált magának. A History Channel nevű, Magyarországon is fogható amerikai dokumentumfilmes tévécsatorna sorozatot készített az ősi űrhajósokról, többek között Giorgio A. Tsoukalos közreműködésével. A svájci születésű, de görög származású Tsoukalos Däniken magán-kutatóintézetét vezeti, és lelkesen népszerűsíti a földönkívüli látogatások elméletét. Mennyire hihetünk a History Channelnek? Elvégre egy Történelem Csatorna nevet viselő, dokumentumfilmeket vetítő adó talán mégse terjeszt áltudományos nézeteket, vagy mégis?

Hitler és a láncfűrész

A History Channel indulásakor főleg történelmi témájú dokumentumfilmeket sugárzott. A kínálatban különösen sok második világháborúval foglalkozó sorozat szerepelt, így a csatornát angol nyelvterületen gúnyosan Hitler Channelnek is nevezték. A háborús tematikának a tulajdonosok idővel külön csatornát alapítottak, a Historyn pedig egyre inkább fellazult a tematika. Mára már kamionosokat és favágókat szerepeltető valóságshow-k is műsorra kerülnek, de sok az ufókkal és a világvégével foglalkozó adás is.

A fiatal Hitler. Vonzza a nézőket
A fiatal Hitler. Vonzza a nézőket
(Forrás: Wikimedia Commons)

Ezek a műsorok nagyrészt vad és a valósággal csak távoli viszonyban lévő fejtegetéseket tartalmaznak, például arról, hogy az ókori sztélék antennául szolgáltak az idegenek Föld körül keringő műholdjainak. A számos kritika mellett a History ufós sorozatai több paródiának is szolgáltattak anyagot: a South Park szatirikus rajzfilm egész epizódot szentelt a témának, Tsoukalos fejéből pedig internetes mém lett. „Fogalmam sincs, tehát biztos a földönkívüliek voltak” – olvasható a weben ezer változatban terjedő képeken. Däniken és Tsoukalos érvelésének a legtöbbször tényleg ez a lényege, azt pedig már kutatásmódszertan sorozatunkból is tudhatja az olvasó, hogy a cáfolhatatlan állításoknak a tudományos módszerhez nem sok köze van...

További olvasnivaló, felhasznált irodalom

Däniken, E. von (1973): The Gold of the Gods. Putnam.

Fazekas, L. (1977): A Däniken-jelenség. Galaktika, 23: 108-126.

Know Your Meme: Ancient Aliens

Crespi atya kincsei (képgaléria)

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (37):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Az összes hozzászólás megjelenítése
11 éve 2012. június 25. 14:52
37 Zeller Ede

@benzin:

rosszabb. ez maga a valóság egy szelete. és nem csak magyarországon. na, elő is veszem a vudu-babáimat. valahogy mindig megnyugtatnak.

11 éve 2012. június 23. 12:49
36 benzin

Ez biztosan a nyest.hu ? Mintha valami szürreális alternativ valóságba csöppentem volna.

11 éve 2012. június 23. 09:04
35 anokó

@R: Köszönöm válaszát!

Remélem, hogy az önök között kialakult vita nem durvul el, és képesek lesznek egymás kutatási eredményeit megfelelően kezelni.

Könyvének egy dedikált példányát szívesen megvásárolnám, ha módot ad rá. Üdv, Anokó

11 éve 2012. június 22. 20:05
34 R

@anokó: Igen, én vagyok.

Az "igazságot" igen nehéz lesz kideríteni, mivel a tudomány jelenlegi teljes eszköztára ehhez nem elegendő. Varga úrnak ma délelőtt elküldtem a válaszomat.

A problémám éppen az, hogy az Ön által említett Egyesület sok esetben nem kellően bizonyított következtetéseket ad közre. Holott a kutatásnak vannak bizonyos lépései, amit be kell tartani. Feltételezéssel nyitni, majd abból teljesen alaptalan következtetést levonni nem szabad.

Varga úrral több kérdést tisztáztunk, így most olyan problémákba nem megyek bele, amire ő nem tud reagálni. Ez a Fórum nem a legjobb hely hosszabb vitákhoz. Egy megjegyzésem azért mindenképp lenne. Egyáltalán nem vagyok ellenérdekelt a valóság kiderítésével kapcsolatban. Hiszen éppen ezért írtam meg a könyvem, ami három év kutatómunkájával járt.

Szakértőkkel és hiteles tanúkkal vettem fel a kapcsolatot, akik nyilatkoztak is a könyvemben. Akit érdekel, elolvassa. Akit pedig a Kulturális Egyesület előadásai érdekelnek, az elmegy oda. Üdv, R

11 éve 2012. június 22. 16:39
33 anokó

@R: Tisztelt @R ! Ön az a Zele Richárd, aki Üzenet az istenektől? címmel könyvet írt Móricz Jánosról és az aranykönyvtárról ?

Amennyiben igen, akkor szeretném megkérdezni öntől, hogy ön miért ellenérdekelt az igazság kiderítésével kapcsolatban?

A Móricz János Kulturális Egyesület elnökeként Varga Zoltán azt a benyomást tette rám , hogy a valóságot szeretné feltárni.

Megosztaná velünk ellenérdekeltségük okát?

11 éve 2012. június 22. 07:13
32 Oroya

@R: "Korábban már figyelmeztettem, amikor nyilvános előadáson valótlan tényt közölt rólam és a könyvemről."

Mikor történt ez a figyelmeztetés, milyen formában keresett meg engem? Jómagam semmiféle videomegosztóra nem töltöttem fel egyetlen előadásomat sem-legfeljebb a szervező. Melyek azon a tények, melyet az Önről vagy munkájáról valótlanul állítok? Javaslom, ne ezen a fórumon folytassuk az eszmecserét, egy személyes, találkozón szeretném tisztázni ezt a dolgot. Kérem írja meg elérhetőségét a proetkontra kukac freemail.hu címemre.

11 éve 2012. június 21. 20:47
31 R

Varga úr levelére és észrevételeire szeretnék reagálni.

"Mostanság is keringenek természetesen hihetetlen történetek (pl. idegen lények jelenléte a barlangban), azonban célunk a mindenki által megtapasztalható valóságig lebontani, majd "újraépíteni" a Móricz-történetet."

Ne haragudjon, de újra forrásmegjelölés nélkül idéz. Mivel a könyvemet szerzői jogok védik, ezért utoljára figyelmeztetem, hogy nyilvános fórumon, előadáson nem utalhat vagy idézhet a könyvemben lévő konkrétumokra. Korábban már figyelmeztettem, amikor nyilvános előadáson valótlan tényt közölt rólam és a könyvemről. Most újra megteszem, de utoljára. Amennyiben még egyszer meglátom, hogy megsérti a szerzői jogokat, bírósághoz fogok fordulni.

"Az "újabb" eredmények eddig csak azért nem kerültek napvilágra, mert senki, de senki nem járt utána! Az ellenőrizetlen információk miatt hamar a legendák és mesék szintjére került a történet."

Természetesen joga van elhallgatni könyvemet. De mivel ezzel a kijelentésével újra valótlan tényt állít, ezért újra kötelességem figyelmeztetni. Feltöltötte egy népszerű videómegosztóra azt a filmet, melyben nagy nyilvánosság előtt valótlan tényeket állított rólam és a munkámról. Ezen az új, nyílt fórumon pedig újra tényeket ferdít.

"Mindenkinek joga van közölni az észleléseit, élményeit, eredményeit, elméletét. "

Természetesen, mivel Magyarországon alkotói szabadság van. A véleménynyilvánítás pontosan körülhatárolt kereteit viszont Ön már másodjára lépte át.

(Nevet a Fórum szabályai miatt nem írok)

11 éve 2012. június 21. 18:22
30 tenegri

@Oroya: Az eddigi hozzászólásai alapján az állításait (és Móriczét) néhány ellenőriz(het)etlen beszámolón, megvizsgál(hat)atlan tárgyon, publikál(hat)atlan fényképen kívül semmi kézzelfogható nem támasztja alá. Ettől még Ön természetesen azt hisz, amit akar, de talán belátja, hogy (ahogy Sigmoid már felhívta rá a figyelmet) "rendkívüli állítás rendkívüli bizonyítékot igényel", így mások teljesen jogosan szkeptikusak az állításaikkal szemben. Az Önök hozzáállása, megközelítési módja, a honlapjukon levő anyagok tartalma messze áll a tudományos életben elvárttól és megszokottól, így teljesen természetes, hogy - minden összeesküvés nélkül - szóra sem fogják méltatni ezeket egy tudományos intézményben, besorolják a számtalan holdkóros elképzelés közé, amivel nap mint nap találkoznak. Ahogy arra már itt mások is felhívták a figyelmet, tudományos szempontból értékelhetetlen ha hivatkozás nélküli adatokkal dobálóznak (lásd pl. a kormeghatározásokat), ha forrásaikat rejtegetik (pl. közzétehetetlen fotók, széfben rejtegetett tárgyak), ha érvek és adatok helyett tekintélyre próbálnak hivatkozni (ilyen és olyan nagykövet elismerően nyilatkozott, stb.), ha tudományos fórumok helyett a médiában próbálnak megjelenni (pl. dokumentumfilm készítés). Teljesen természetes továbbá, ha magánszemélyek támogatásával működnek, komoly hiba lenne, ha állami támogatást kapnának a felmutatott rendkívül szerény konkrétummal. Az internet korában gyakorlatilag költség nélkül tehető közzé bármilyen adat, kép, film, eredmény, így ha ez nem történik meg, akkor az gyakorlatilag azonnal hiteltelenné teszi az egészet. Ha pedig a közzétehető adatok és bizonyítékok nem állnak rendelkezésre, akkor nem érdemes háborogni azon, hogy nem veszik komolyan - főleg nem olyan röhejes módon, ahogy az itteni első hozzászólásában tette, amivel csupán bohócot csinált magából (még ha azóta maga is megbánta és helyteleníti). Szóval a lényeg, hogy akkor érdemes előállni bármilyen kijelentéssel, amikor azt bizonyítani tudja, addig jobb magában tartani, mert az egészet hitelteleníti, lejártja, s ha később mégis sikerülne bizonyítékokat felmutatnia, azt is nehezebb lesz komolyan vetetnie. A világ tele van álomvilágban és tévképzetekben élő naív, de lelkes amatőrökkel és gátlástalan szélhámosokkal is - ha úgy viselkedik, mint ezek, akkor mások oda is fogják besorolni (az elképzeléseivel együtt), függetlenül attól, hogy valójában micsoda.

11 éve 2012. június 21. 17:46
29 Oroya

@DJS:

Köszönöm az észrevételeit! Anyagi támogatást csak arra adnak, ami a pénzt adó "egység" érdekeit, álláspontját, esetleges "felsőbbrendűségét" hirdeti, erősíti. Ezt nem fejteném ki bővebben, ha nem probléma:-))

Magánszemélyek adományoztak csak eddig. Az elszámolást természetesen közzéteszem, azonban jan. 4-én emelkedett jogerőre az egyesület, emiatt az éves beszámoló még várhat magára.

Hogy mit kellene csinálnunk arra már pár száz ötletet kaptunk, ezt megköszöntük, de amikor körülnéztem, hogy ki is szeretné megcsinálni, akkor már csak a süket csend honolt, így az erőforrásaink szabnak határt a lehetőségeinknek. Az eredményeknek persze mindenki örülne 1 dolláros DVD lemezen. Akkor inkább saját ötletek, saját koncepció, saját tempó...

11 éve 2012. június 21. 14:23
28 DJS

@Oroya:

Kedves Zoltán

Köszönöm a választ.

Hát igen, a semmittevést könnyű elhinni, azzal Magyarországon is sokszor találkozunk.

De még mindig nem értem, hogy miért csak terepmunkában, előadásokban, konferenciában, dokumentumfilmben és egyéb ilyen költséges megoldásokban gondolkodnak. Manapság a legegyszerűbb az lenne, ha (minimális költséggel, és a leletek legkisebb veszélyeztetése nélkül) körbefényképeznék az egészet, majd a felvételeket (szintén minimális költséggel, egydolláros darabáron) DVD-n terjesztenék, vagy akár az interneten. Főképp a szakértő régészeknek kellene eljuttatniuk ezeket a felvételeket, akik - ha jó minőségűek a fényképek - ezután már meg tudnák állapítani, hogy szükség van-e terepmunkára, és akár anyagi támogatást is tudnának hozzá szerezni. Azok ugyanis, akik a leginkább hivatottak egy ilyen lelet kutatására, nem dokumentumfilmeknek szoktak hinni.

Szintén fontos lenne, ha átláthatóan dolgoznának, azaz pl. a juanmoricz.hu oldalon is eredeti dokumentumokat közzétéve mutatnák be a leletek felfedezésének történetét. Értem ezalatt, hogy keressék elő és szkenneljék be Móricz eredeti leveleit, a terepen készült fényképeket, dátummal és hellyel megjelölve, valamint a leletek pontos földrajzi elhelyezkedését. Még hasznosabb lenne, ha ezt az egészet nem magyarul készítenék el, mivel a szakemberek mindegyike beszél angolul, vagy van tolmácsa, és így több szakemberhez juttathatnák el az információkat. Az is fontos lenne, hogy szedjék röviden csokorba a leletekkel kapcsolatos megalapozatlan híreket (forrással együtt, természetesen), és hivatalosan cáfolják meg azokat, egyesületi határozattal vagy mittudomén. Ennek nem kell hosszúnak lennie, de jelezné, hogy Önök józan és jó szándékú emberek, amire egy költséges expedíció előtt nagy szükség van.

Szintén jó lenne, ha egy szakértővel konzultálva valamilyen előzetes szakvéleményt kérnének. Hangsúlyozom, hogy ez előzetes, tehát nem feltétlenül kell meghatározni benne a leletek eredetét, vagy ilyesmit; ennek publikálása csak annyit jelezne, hogy Önök elkötelezettek a leletek tudományos vizsgálata iránt. Nyilván egy ilyen szakvéleményt is a szerző és a készítés évszámának pontos feltüntetése tesz hitelessé, ezért igyekezzenek egy valódi szakembert megnyerni ennek a feladatnak. Ez nem lehet túl nehéz, rengeteg antropológus PhD-hallgató van, aki a karriere érdekében ingyen is hajlandó színvonalas szakvéleményt adni.

Ha pedig valamilyen pénzügyi vonatkozása is van az egyesület működésének, arról is illik nyilvános kivonatokat készíteni: közzétenni a tagdíjak fejenkénti és teljes összegét, valamint hogy mire fordították az adott összeget; konferenciák költségvetését; az expedíciók esetén a költségtervet előre is. Mindezek segítenek abban, hogy azok, akikhez Önök szólni akarnak, komolyan vegyék és megbízhatónak tartsák az Önök társaságát.

11 éve 2012. június 21. 11:27
27 Oroya

@Oroya: Az a baj velük, hogy főleg vulkanikus kavicsok lévén a karcolásuk korára nincs semmilyen kormeghatározási lehetőség. A rajzolat kopásából nem lehet következtetni a korra, hiszen nem voltak kitéve felszíni eróziónak. A karcolóeszköz anyagmaradványai mikroszkopikus méretben megmaradhattak - erre van is modern vizsgálati lehetőség, ami nem veszélyezteti a lelet épségét.

De akinek van kavicsa, annak nincsen röntgenfluorescens spektrométere, no meg ha alapból nem beszélnek egymással...:-))

Megérne egy próbát, hogy kiderüljön, mit kellene komolyan vennünk! Azonban ennek az eredménye sem bizonyítana semmit. Vannak kérdések, amit még nem tudunk megválaszolni. De az is lehet, hogy még fel sem tudjuk helyesen tenni a kérdést!!!!

Vagy addig-addig kutatunk, amíg nem emlékszünk már az eredeti kérdésre:-)

Erre jó példa a "negyvenkettő" (Forrás: Galaktikus Útikalauz stopposoknak).

11 éve 2012. június 21. 11:09
26 Oroya

@DJS:

A válasz ennél egyszerűbb. Sokáig csak az ún. Móricz-levelek voltak elérhetőek, melyek Born Gergő segítségével kerültek a világhálóra. Golenya Ágnes Purisaca dél-amerikai útjai során kereste fel az elérhető helyszíneket és személyeket 2007-től. Élményeiről előadássorozatba kezdett, ekkor találkoztam vele. Legutóbbi útján személyesen fogadta őt Dr. Gerardo Pena Matheus, ez a kapcsolat alapozta meg a mostani munka alapját. Pena Úr látva a magyarok eltökéltségét a napokban megalakít egy ecuadori egyesületet, amely segíti a kiutazó személyek munkáját. Külön kiemelném, hogy Pena doktor könyve és személyes jelenléte akkora lökést adott az ügynek, hogy az argentin és az ecuadori nagykövetek elismeréssel szóltak a konferencia eredményeiről és támogatásukról biztosították a kutatókat.

Az "újabb" eredmények eddig csak azért nem kerültek napvilágra, mert senki, de senki nem járt utána! Az ellenőrizetlen információk miatt hamar a legendák és mesék szintjére került a történet. Mostanság is keringenek természetesen hihetetlen történetek (pl. idegen lények jelenléte a barlangban), azonban célunk a mindenki által megtapasztalható valóságig lebontani, majd "újraépíteni" a Móricz-történetet.

Mindenkinek joga van közölni az észleléseit, élményeit, eredményeit, elméletét. Minden megfigyelő csak egy-egy kis darabját rakhatja ki a teljes képnek. A teljes valóság megismerése csupán illúzió - hát még az őstörténelemben, hiszen itt rendkívül hézagosak a leletek.

Jó hír, hogy Argentína kezdeményezné egy feltáró dokumentumfilm forgatását, valamint helyi shuar engedéllyel körvonalazódik egy magyar Tayos-expedíció is. Szerencsére komoly támadásnak nem voltunk/vagyunk kitéve. Személyiségemből adódó problémám az, hogy néha túllihegve reagálom le az általam "ellenségesnek" tekintett cikkeket - sajnos ez az akcióm is egy ilyennel kezdődött, ezúton is elnézést kérek.

Hiszek abban, hogy az általam is hitelesnek tekintett információk segítségével ugyan egy lassú, de alapos munkával le lehet tépni a vadhajtásokat a történetről és folytatni lehet azt a munkát, melyet Móricz János elkezdett.

Azonban a téma lényegi részét megértve könnyen beláthatjuk, hogy ehhez egy csodára lesz szükségünk, de ilyenek történnek, főleg ha az önös érdekeket félretesszük és a csoda bekövetkezése időszerű.....

Köszönöm, hogy volt türelme elolvasni kissé hosszú válaszomat, a továbbiakban is segítségére leszek, ha tudok

Varga Zoltán

11 éve 2012. június 21. 10:57
25 elhe taifin

@Oroya:

Értem, köszönöm.

Mondjuk én először hallok ezekről a kövekről, de ez biztos az én hibám :))))

11 éve 2012. június 21. 10:39
24 Oroya

@elhe taifin:

Az ica-i kövek közismertségük és érdekességük miatt lettek említve, jelenleg nem ismert előttem a vizsgálati jegyzőkönyv elérhetősége. Ha az icai kövekkel szeretnék foglalkozni, a föld alól is előkerítem:-))

11 éve 2012. június 21. 02:31
23 DJS

Én csak azt nem értem, miért tartják titokban ezeket az információkat. Régebben a kutatók mindig azt mondták, félnek, hogy majd jön a nagy és erős Magyar Akadémia, és a titkosszolgálata elpusztítja az adatokat, amint be akarnák őket mutatni. De manapság az ilyesmiben senki sem hisz. Akkor meg miért?